587 No’lu Afyonkarahisar Şer’iyye Sicili’nin Transkripsiyon ve Değerlendirilmesi
Abstract
Türk Tarihi açısından büyük önem arz eden şer’iyye sicilleri, Osmanlı Devleti’nin iktisadi, hukuki, askeri, dini, idari müesseseleri ve Osmanlı toplum hayatı hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. Bu cümleden hareketle tez konusu olan 587 numaralı Karahisâr-ı sâhib Şer’iyye Sicilli de, 1861-1862 (H. 1278-1279) tarihi itibarıyla, Karahisâr-ı sâhib şehrinin sosyo-ekonomik, kültürel ve folklorik yapısı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bahis konusu sicilde geçen 121 tereke kaydı, tereke sahiplerine ait mal ve eşyaların çeşit ve fiyatları, çocuk ve eş sayıları, terekede geçen yer ve şahıs isimleri, lakaplar, alacaklar, borçlar, miras taksimi vs. konularda oldukça zengin bilgiler vermektedir.
Tezin temel kaynağını oluşturan şer’iyye sicil defteri, Ankara Milli Kütüphane’de bulunan mikrofilmlerden fotokopileri alınarak ve içerdiği belgeler belirli bir plan çerçevesinde tek tek transkript edilerek, değerlendirilmiştir. Dolayısıyla çalışma, sadece bir transkripsiyondan ibaret olmayıp, aynı zamanda değerlendirmeyi de ihtiva etmektedir. Vesikalardan tespit edilen bilgiler, değerlendirme aşamasında telif ve araştırma eserlerden elde edilen bilgilerle zenginleştirilmiştir.
Çalışma, özelde Afyonkarahisar, genelde ise Osmanlı taşra teşkilatı ve hayatına ışık tutacak, ilgili bölge ve konu ile alakalı diğer çalışmalara katkı sağlayacaktır. The record files which has great importance in terms of Turkish history, gives important information about Otoman economy, law, military system, religion, administration system and social life. Considering this sentence, it can be concluded that The Record File Number 587, the thesis subject, offers information of Afyonkarahisar’s socio-economic, cultural, and traditional life during 1861-1862. In this Record File, with the help of 121 inheritance records the type and cost of inherited goods; the number of children and wifes of inheritants; the names, addresses, nicknames, claims and depts etc can be learned easiliy.
The Record File, which is the main source of the thesis, has been evaluated one seriously by taking copies form their micofilms in Ankara National Library with a planned transcript. So, the study includes not only a simple transcription but it also includes evaluation. Information taken from rations is supported with information taken form reconciliations and other research sources.
The study will clarify privately Afyonkarahisar as well as generally Otoman provincial system. It will certainly contribute to future studies on the same or similar topics.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]