Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇiçek, Hasan
dc.contributor.authorCönk, Elif
dc.date.accessioned2015-04-14T11:31:13Z
dc.date.available2015-04-14T11:31:13Z
dc.date.issued2006
dc.date.submitted2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/3821
dc.description.abstractBu araştırma, Afyonkarahisar İli Merkez İlçe yumurta tavukçuluğu işletmelerinin, yapısal özellikleri itibariyle işletme düzeylerinin belirlenmesi, yapısal düzeylerinin oluşumuyla ilişkili bazı faktörlerin incelenmesi ve işletmelerde karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali, 2004 yılı Mayıs ayında, Merkez İlçe ve bağlı köylerinde yumurta tavukçuluğu faaliyetinde bulunan, toplam 54 işletmeyle yüz yüze gerçekleştirilen anket yoluyla sağlanmıştır. Anket uygulanacak işletmeler tabakalı rastgele örnekleme metoduyla belirlenmiştir. Yapısal özellikleri itibariyle işletme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla bir puanlama sistemi uygulanmıştır. Bunun sonucunda ortaya çıkan işletme düzeyleri; üreticilerin eğitim durumu, yaşı, Avrupa Birliği mevzuatına hazır olup olmadıkları, mevcut koşullar altında üretime devam edip etmeyecekleri gibi bazı kriterlerle ilişkilendirilmiştir. Ayrıca üretimdeki devamlılık kararlarının Avrupa Birliği mevzuatına hazırlık dereceleriyle olan ilgisi de araştırılmıştır. Bunlar için Ki-Kare analizinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; 12 işletme düşük, 25 işletme orta ve 17 işletme de yüksek düzeyde yapısal özelliğe sahip olarak tespit edilmiştir. İşletmelerin yapısal düzeyleri ile üreticilerin eğitim durumu ve Avrupa Birliği mevzuatına hazırlık dereceleri arasında anlamlı (P<0.05); üreticilerin yaşı ve üretimde devamlılık kararları arasında anlamsız (P>0.05) bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca işletmelerin üretimde devamlılık kararlarında, Avrupa Birliği mevzuatına hazırlık yönündeki cevaplarının da bir etkisinin olduğu belirlenmiştir (P<0.01). Araştırmaya dahil edilen işletmelerin karşılaştıkları sorunların aslında ülke genelindeki sektör sorunlarıyla bir paralellik arz ettikleri ve çözülmesi halinde, özellikle bölge üreticisinin önemli bir rekabet gücüne kavuşacağı tespit edilmiştir. Yaşanan ekonomik krizler, uygulanan ekonomi politikaları ve sektöre yönelik desteklemelerin yetersiz kalması, sektördeki gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak işletmelerin mevcut yapısal özelliklerinin, uygulanacak doğru ve etkili politikalarla daha iyi koşullara getirilmesiyle, bölge üreticisinin de AB’ye daha güçlü bir pozisyonda uyum sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.en_US
dc.description.abstractThis investigation was carried out in order to determine the organization level of layer hen enterprises in Afyonkarahisar, to investigate some factors associated with structural characteristics, and to discuss the kind of enterprises problems encountered. With this aim, a questionnaire study has been conducted in 54 firms of Afyonkarahisar on May, 2004. Enterprises were chosen by randomly sample method. In order to determine the organization level a score was applied to the enterprises. The organization level of the enterprises was investigated and compared with education level and age of producers as well as the harmonization studies with the EU and the progression of the enterprises under the present circumstances. In addition, the relationship between the harmonization level and the decision of progression of the enterprises has been investigated. Chi-square was used for data analysis. As a result of this study, we found that 12 enterprises have lower structural characteristics while 25 enterprises have middle and 17 enterprises have high structural characteristics. Significant differences between structural properties of the enterprises and education level of the producers as well as the level of harmonization for the EU have been obtained (p<0.05), whereas there were no statistically significant differences between the age of the producers and the decision of the progression (p>0.05). However, statistical analyses show that there were significant differences between the level of harmonization for the EU and the decision of the progression of the enterprises (p<0.01). In fact of the problems of the enterprises, are analogous with the problems of all sectors in our country. In the process of solving these problems we found that the enterprises would have important competition ability. Economical crisis, applied economical politics and inadequate supports affect the development of this sector in negative way. However, using proper and efficient politics, the structural properties of the present enterprises can be improved in terms of the EU.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYumurta Tavukçuluğuen_US
dc.subjectYapısal Özellikleren_US
dc.subjectABen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.titleAfyonkarahisar ili merkez ilçe yumurta tavukçuluğu işletmelerinin yapısal özellikleri ve işletmelerde karşılaşılan sorunlaren_US
dc.title.alternativeStructural characteristics and problems of layer hen enterprises in central district of Afyonkarahisar Provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Bölümüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster