dc.contributor.advisor | Cengiz, Nihal | |
dc.contributor.author | Bayram, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2015-04-20T13:36:20Z | |
dc.date.available | 2015-04-20T13:36:20Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/3905 | |
dc.description.abstract | İlk 4-6 ay anne sütü ile beslenme, doğal beslenme olarak adlandırılır. Doğal
beslenme bebekler için en ideal beslenme şeklidir. Anne sütünün eşiti ve benzeri
yoktur. Bireylerin doğumlarından itibaren sağlıklı olabilmelerinde anne sütünün
önemi herkes tarafından kabul edilmektedir. Sağlıklı bebek ve çocuklar, sağlıklı
aileleri ve sağlıklı toplumları oluşturacaktır.
Araştırma, Afyon ili belediye sınırları içinde bulunan Afyon Zübeyde Hanım
Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi, Afyon SSK Hastanesi doğum servisi ile
Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi
doğum servislerinde doğum yapan annelerin doğum sonu dönemde emzirmeye
ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.
Veri toplama formları 1.Nisan.-15.Mayıs.2005 tarihleri arasında uygulanmıştır.
Bu formlar iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde annelerin tanımlayıcı
özellikleri, ikinci bölümde emzirme davranışları ve anne sütünün önemine ait
bilgilerle ilgili sorular yer almıştır. Elde edilen veriler, SPSS for Windows 11.0
(Statistical Package for Social Sciences for Windows) paket programı kullanılarak
değerlendirilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, annelerin sadece %33.5 doğumdan önce anne
sütüne ait bilgi almışlardı. Bilgi alanlardan %74.3’ünün sağlık çalışanlarından bilgi
aldıkları belirlenmiştir. Hiçbir annenin basın yayın organlarından bilgi almadığı
ortaya çıkmıştır ve anne sütünün sağılarak saklanabileceği konusunda bilgilerinin
olmadığı tespit edilmiştir.
Annelerin emzirme puan ortalaması 80.7 olarak belirlenmiştir. Ayrıca annelerin
eğitim düzeyleri, çalışma durumları, eşlerinin meslekleri, ikamet ettikleri yerleşim
alanları ve doğumda anestezi uygulanma durumları ile emzirme bilgi puanları
arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.005). Annelerin yaş,
gebelik ve doğum sayıları, evlilik yaşları ile emzirme bilgi puanları arasında
istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu sonuçlardan hareketle uygun
önerilerde bulunulmuştur. Bu önerilerin başka bir çalışmada, çalışmaya katılacak
olan annelerle paylaşılması uygun olacaktır. | en_US |
dc.description.abstract | Breastfeeding in the first 4-6 months is widely known as natural feeding which
is the most ideal one for the infants. In this case, nothing compares breastfeeding.
The importance of breastfeeding to lead a healthy life is unanimously accepted. And
the healthy infants form healthy families and the families eventually make up healthy
societies.
This survey is carried out to determine and assess the knowledge level of the
mothers on breastfeeding in the obstetric clinics of the hospitals in Afyon province.
These hospitals are: Afyon Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi,
Afyon SSK Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama
ve Araştırma Hastanesi.
The questionnaries (data collection forms) were applied between 1st April and
15th May 2005. These forms are divided into two sections. In the first part, the
descriptive characters of mothers take place and in the second one, the questions
related to mothers’ knowledge level on the importance of breastfeeding are put. The
data are processed and assessed through SPSS for Windows 11.0 (Statistical Package
for Social Sciences for Windows).
According to the results of the survey, 33.5% were informed about
breastfeeding before the delivery and 74.3% of them declared that they were
informed by the medical staff. None of the mothers were informed by press and
broadcasting. Moreover, no mothers were aware that they could conserve their milk
in the refrigrator, deep freze etc.
The avarage breastfeeding knowledge grade for mothers is 80.7. In addition,
there is statistically meaningful correlation between educational level, exposure to
anesthesia, occupational position, husbands’ jobs and dwelling places of the mothers
and their breastfeeding knowledge grade. However, such a correlation does not exist
between breastfeeding knowledge grade and marriage age, number of pregnancydelivery,
age. By relying on these results, some recommendations stated. In the
future studies, sharing these recommendations with the respondent mother will be
benefical. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Postpartum | en_US |
dc.subject | Anne | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Anne Sütü | en_US |
dc.title | Postpartum Dönemdeki Annelerin Anne Sütünün Önemi Hakkında Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determining the Knowledge Level on the Importance of Breastfeeding Among the Mothers in Postpartum Period | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Bölümü | en_US |
dc.authorid | TR127825 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |