Etanolün İndüklediği Karaciğer Hasarında Matriks Metalloproteinazların Rolü ve Antioksidanların Etkisi
Abstract
Alkol alışkanlığı bir çok ülkede karaciğer hastalıklarının önde gelen nedenleri
arasındadır. Aşırı alkol tüketimi veya alkol alışkanlığı sonucunda meydana gelen
karaciğer patolojileri arasında hepatik steatozis, alkolik hepatit, hepatik fibrozis ve
siroz yer almaktadır. Son yıllarda alkolün yol açtığı patolojik değişikliklerin ve bu
hastalıkların oluşum sürecinde oksidan stresin etkisi üzerinde durulmaktadır. Alkol
metabolizmasının çeşitli basamaklarında serbest radikal üretimine bağlı olarak etanol
ile indüklenen pro-oksidan stres meydana gelmektedir. Reaktif oksijen türleri (ROS)
lipid peroksidasyonu ve membran hasarının gelişmesine yol açar. Vücudumuzda
ROS’un zararlı etkilerine karşı antioksidan savunma mekanizması vardır.
Antioksidan savunmanın önemli kısmını lipid peroksidasyon zincir reaksiyonlarını
kıran antioksidanlar oluşturur. Vitamin E bu antioksidanların en önemlilerinden
biridir.
Matriks metalloproteinazlar, ekstraselüler matriks yıkılımında önemli bir
yere sahip enzim grubudur. Matriksinler olarak da adlandırılırlar. Ekstraselüler
matriksin bozulmasında fonksiyonu olan Zn+2 ve Ca+2 bağımlı endopeptidazlardır.
Bu çalışmada etanolün indüklediği karaciğer hasarında oksidatif stresi ve proMMP-
9’un karaciğer hasarında rolünün olup olmadığını görmeyi ve bir antioksidan olan
vitamin E’nin, oksidatif hasar ile proMMP-9 üzerindeki etkisini görmeyi amaçladık.
Bu çalışmada, 25 adet Sprague-Dawley erkek ratlar dört gruba ayrıldı: 1)
Kontrol grubu: 30 gün boyunca (2 ml/gün) serum fizyolojik I.g olarak verildi. 2)
Etanol (EtOH) grubu: 30 gün boyunca etanol (1 ml/gün %80 v/v) I.g olarak verildi.
3) Vitamin E (VitE) grubu: (100 mg/kg/gün) vitamin E verildi. Vitamin E, serum
fizyolojik ile birlikte total 1 ml. olarak verildi. . 4) Vitamin E + Etanol grubu: 30 gün
boyunca I.g yöntemle (100 mg/kg/gün) vitamin E verildikten 2 saat sonra etanol (1
ml %80 v/v) verildi.
Karaciğer dokusunda, oksidatif stresin göstergesi olan malondialdehit
(MDA), karbonil ve antioksidan kapasitenin göstergesi olarak glutatyon (GSH),
sülfhidril (SH) ve süperoksid dismutaz (SOD) aktiviteleri ile promatriks
metalloproteinaz-9 (proMMP-9) düzeyleri ölçüldü.
Yapılan çalışmalar sonucunda EtOH grubunda kontrol grubuna göre artmış
karaciğer MDA, karbonil, proMMP-9 düzeyleri, azalmış GSH, SH düzeyleri ve
azalmış SOD aktivitesi gözlendi. Etanol grubu ile karşılaştırıldığında VitE+EtOH
grubunda azalmış MDA, karbonil düzeyleri ve artmış GSH, SH düzeyleri, artmış
SOD aktivitesi ve azalmış proMMP-9 düzeyleri gözlemledik.
Bu sonuçlara göre, alkolün karaciğerin oksidan ve antioksidan dengesini
etkilediği, lipid peroksidasyonunun artışına yol açtığını gördük. Alkolün indüklediği
oksidatif streste proMMP-9 düzeylerinin anlamlı olarak arttığını, vitamin E’nin
oksidan stresi azalttığını ve buna bağlı olarak proMMP-9 düzeylerinin azaldığını
düşünmekteyiz. Alcohol addicition is one of the leading reasons of liver diseases in many countries.
Hepatic steatotis, alcoholic hepatitis, hepatic fibrosis and cirrhosis can be mentioned
among the diseases resulting due to alcohol addiction. In recent years, studies have
been focused on effect of oxidant stres, in the process of pathological changes and
mentioned diseases caused by alcohol. In many steps of alcohol metabolism
dependent of production of reactive oxgen species (ROS) that is occured alcohol
induced pro-oksidan stres. Lipid peroxidation and membran damage is developed by
ROS. In our body, against the harmful effects of ROS there is an antioksidan
mechanism. Antioksidants which are break the lipid peroxidation chains reactions
constitue an important part of the antioksidant defense. Vitamine E is one of the
important antioksidant. Matrix metalloproteinases (MMPs) are an enzym group of
that degrade extracelluler matrixs (ECM). MMPs also called matrixins. MMPs are
Zn+2 and Ca+2dependent endopeptidases that breakdown the ECM. The aim of
present study, we evaluate wheter the vitamine E treatment could have a protective
effect against oxidative stress and pro-MMP-9 and the oxidative stress and role of
pro-MMP-9 in alcohol induced liver injury in rats or not.
In this study, twenty five male Sprauge-Dawley rats were divided four
groups: 1) Control group: recieved saline, intragastrically (2 ml/day) througout thirty
days. 2) Ethanol (EtOH) group: received EtOH (1 ml/day, 80% v/v), intragastrically
and saline througout thirty days. 3) Vitamine E (VitE) group: recieved VitE (100
mg/kg/day) with saline that total volume is 1 ml througout thirty days. 4)
VitE+EtOH: VitE was introduced 2 h before EtOH administration (1 ml 80% v/v)
througout thirty days.
Malondialdehit (MDA) levels as an indicator of lipid peroxidation, content of
protein corbonyl as an indicator of protein oxidation, the levels of glutatyon (GSH)
and proetin sulphydril groups (SH) and superoksid dismutase (SOD) activities as
indicators of antioksidant capacity and proMMP-9 levels have been estimated in liver
tissue.
As a result of these measurement, it has been shown that increased tissue
MDA, protein carbonyl groups, proMMP-9 and decreased GSH, SH levels and
decreased SOD activities in EtOH group were found when compared to control
group. Decreased tissue GSH, SH levels and increased SOD activities in EtOH+VitE
group were also found when compared to EtOH group. The SOD activities were not
significantly different from other groups.
In conclusion, alcohol effect betwen oksidant and antioksidant balance in
liver and it is increased lipid peroxidation. Alcohol induced oxidative stress
increased significantly proMMP-9 levels of liver tissue and VitE decreased oxidative
stress and we think that decreased proMMP-9 levels are dependent decreasing of
oxidative stress.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]