Ayçiçek Yağının Oksidasyon Kararlılığına Retinol Palmitat’ın Etkisinin Ransimat Metodu ile Tespiti
Abstract
Yağlardaki otooksidasyonu ve açığa çıkan oksi-serbest radikalleri önlemek için yapay antioksidanların ilavesi yaygın
olarak kullanılan en etkili yöntemlerdendir. Ülkemizde fiyatının düşüklüğü ve üretim fazlalığı nedeniyle en çok tercih
edilen yağ olan ayçiçek yağı, dünya sıralamasında ise soya ve palm yağından sonra en çok üretilen ve tüketilen yağlar
arasındadır. Bu çalışmada Ayçiçek yağının oksidasyon kararlılığı üzerine Retinol Palmitat’ın etkisi ransimat metoduyla
incelenmiştir. Bu amaçla, ayçiçek yağı içine sırayla farklı oranlarda palmitat ilave edilerek ayçiçek yağına göre inhibisyon
zamanlarındaki değişim incelenmiş ve farklı oranlarda farklı indüksiyon periyotlarının oluştuğu tespit edilmiştir. The addition of synthetic antioxidants to oils is the most effective method to prevent the autoxidation and to prevent
the released oxy-free radicals. Sunflower oil is caused the production of excess most preferred and the low price oil in
Turkey, In the world ranking soybean and palm oil after the most produced and consumed are among oils. In this study,
determinationed of effect of retinol palmitat on oxidation stability of sun flower oil using rancimat method. This
purpose were added different rates retinol palmitate in sunflower oils and investigated changes in induction times as
sunflower oil and determined to be of different induction periods used different rates.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
8Issue
1Collections
- Cilt 8 : Sayı 1 [13]