Küf Gelişiminin Görüntü İşleme Teknikleri ile Analizi
Özet
Gıda endüstrisi, fabrika çıkışından son kullanma tarihine kadarki ürünlerin ticari kalitesinin belirlenmesi
için Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi(HACCP,Hazard Analysis and Critical Control Point)
standartlarına uygun olarak hammaddeden bitmiş ürüne kadar tüm üretim işleminin mikrobiyolojik
yükünü gösteren mikrobiyal florayı saymaktadır. Rutin olarak kullanılan kalite indikatörler; toplam
bakteri, toplam koliform, enterobecteriaceae, e.coli, s.aureus, maya ve küflerdir. Mevcut uygulamada
küf ve maya gelişiminin analizi, inkübasyon süresinin sonunda besi yeri üzerinden kumpas veya cetvel
gibi araçlar kullanılarak yapılmaktadır. İnsan algılaması ağırlıklı olarak görsel duyu becerisi ile
sağlanmaktadır. İnsan, objeleri sadece sınıflandırmak ya da tanımlamak için değil, belli bir sahneyi
tarayıp onun hakkında bir duygu veya izlenim edinmek için bakar. İnsan bu becerisi sayesinde elde ettiği
görüntüleri çok hızlı ve büyük miktarda işleyebilme kapasitesine sahiptir. Bu çalışmada küf gelişiminin
zamana bağlı gelişim hızlarının görüntü işleme teknikleri ile belirlenerek mikrobiyolojik çalışmalar için
alternatif değerlendirme metodunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan çalışma sonucunda PID
kontrollü Elektromag M3025p model etüv, küf gelişimi için gerekli ortam şartlarının sağlanması için
revize edilerek çalışmaya uygun hale getirilmiştir. Revize edilen inkübatör kabininin sıcaklık ve ışık
dağılımının homojenliği plexiglass ve vinil malzeme kullanılarak sağlanmıştır. Sonuç olarak donanım ve
yazılım bileşenlerinin uyumlu çalışması sağlanarak mevcut değerlendirme kriterlerine alternatif metot
geliştirilmiştir. Geliştirilen metot sayesinde hem nicel veriler elde edilmiş hem de kontaminasyon
problemlerinin önüne geçilmiştir. The food industry, in accordance with HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) standards by
factory default until the expiration date for the determination of the commercial quality of the products
up to the finished product shows the number of all microbial flora it is assumed.Quality indicators are
used routinely; total bacteria, total coliforms, Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, yeast
and molds. In practice, the analysis of mold and yeast growth is done through the media using tools like
caliper at the end of the incubation period. Human perception is mainly provided by the visual sensory
skills. Human beings do not see objects to classify or define just scan a particular scene or look to get an
impression about his feelings. Human, with images obtained through this ability that has a very fast and
be able to handle a large amount of capacity.In this study, determined by image processing techniques
of mold growth rate of time-bound development aims to develop alternative assessment methods for
microbiological studies.As a result of the study, PID controlled models Elektromag M3025p oven,
environmental conditions necessary for the development of moulds have been made available for the
provision of the revised study.In the revised incubator cabinet, temperature and light distribution
uniformity is ensured by plexiglass and vinyl material.As a result, ensuring consistent operation of
hardware and software components developed an alternative method to the current evaluation
criteria.
Kaynak
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
15Sayı
3Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4197Koleksiyonlar
- Cilt 15 : Sayı 3 [20]