Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorFidan, Uğur
dc.contributor.authorÖzmen Süzme, Nurgül
dc.date.accessioned2016-01-21T12:12:23Z
dc.date.available2016-01-21T12:12:23Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn2149-3367
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/4197
dc.description.abstractGıda endüstrisi, fabrika çıkışından son kullanma tarihine kadarki ürünlerin ticari kalitesinin belirlenmesi için Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi(HACCP,Hazard Analysis and Critical Control Point) standartlarına uygun olarak hammaddeden bitmiş ürüne kadar tüm üretim işleminin mikrobiyolojik yükünü gösteren mikrobiyal florayı saymaktadır. Rutin olarak kullanılan kalite indikatörler; toplam bakteri, toplam koliform, enterobecteriaceae, e.coli, s.aureus, maya ve küflerdir. Mevcut uygulamada küf ve maya gelişiminin analizi, inkübasyon süresinin sonunda besi yeri üzerinden kumpas veya cetvel gibi araçlar kullanılarak yapılmaktadır. İnsan algılaması ağırlıklı olarak görsel duyu becerisi ile sağlanmaktadır. İnsan, objeleri sadece sınıflandırmak ya da tanımlamak için değil, belli bir sahneyi tarayıp onun hakkında bir duygu veya izlenim edinmek için bakar. İnsan bu becerisi sayesinde elde ettiği görüntüleri çok hızlı ve büyük miktarda işleyebilme kapasitesine sahiptir. Bu çalışmada küf gelişiminin zamana bağlı gelişim hızlarının görüntü işleme teknikleri ile belirlenerek mikrobiyolojik çalışmalar için alternatif değerlendirme metodunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan çalışma sonucunda PID kontrollü Elektromag M3025p model etüv, küf gelişimi için gerekli ortam şartlarının sağlanması için revize edilerek çalışmaya uygun hale getirilmiştir. Revize edilen inkübatör kabininin sıcaklık ve ışık dağılımının homojenliği plexiglass ve vinil malzeme kullanılarak sağlanmıştır. Sonuç olarak donanım ve yazılım bileşenlerinin uyumlu çalışması sağlanarak mevcut değerlendirme kriterlerine alternatif metot geliştirilmiştir. Geliştirilen metot sayesinde hem nicel veriler elde edilmiş hem de kontaminasyon problemlerinin önüne geçilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe food industry, in accordance with HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) standards by factory default until the expiration date for the determination of the commercial quality of the products up to the finished product shows the number of all microbial flora it is assumed.Quality indicators are used routinely; total bacteria, total coliforms, Enterobacteriaceae, E. coli, Staphylococcus aureus, yeast and molds. In practice, the analysis of mold and yeast growth is done through the media using tools like caliper at the end of the incubation period. Human perception is mainly provided by the visual sensory skills. Human beings do not see objects to classify or define just scan a particular scene or look to get an impression about his feelings. Human, with images obtained through this ability that has a very fast and be able to handle a large amount of capacity.In this study, determined by image processing techniques of mold growth rate of time-bound development aims to develop alternative assessment methods for microbiological studies.As a result of the study, PID controlled models Elektromag M3025p oven, environmental conditions necessary for the development of moulds have been made available for the provision of the revised study.In the revised incubator cabinet, temperature and light distribution uniformity is ensured by plexiglass and vinyl material.As a result, ensuring consistent operation of hardware and software components developed an alternative method to the current evaluation criteria.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGörüntü İşlemeen_US
dc.subjectFiltreleren_US
dc.subjectKüfen_US
dc.subjectPDAen_US
dc.titleKüf Gelişiminin Görüntü İşleme Teknikleri ile Analizien_US
dc.title.alternativeImage Processing Techniques for the Analysis of Mold Growthen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.startpage13en_US
dc.identifier.endpage21en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster