Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBek, Sevil
dc.contributor.authorYurttaş, Afife
dc.date.accessioned2016-02-16T13:21:45Z
dc.date.available2016-02-16T13:21:45Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-4612
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/4232
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma multiple skleroz hastalarının hastalık öncesi ve sonrası besin çeşitliliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma İç Anadolu Bölgesinde bir ilde bir Multiple Skleroz Derneği’ne kayıtlı hastalar ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini yukarıda belirtilen derneğe kayıtlı 473 hasta oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine gidilmeden evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Fakat araştırma planlı eğitim–seminer faaliyet günlerinde derneğe gelen 103 multiple skleroz hastası ile gerçekleşmiştir. Hastalardan 16’sı araştırmaya katılmayı kabul etmemiş ve hastalardan 7’si ise anketi tam doldurmamıştır. Araştırma 80 hasta ile tamamlanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan hastaların %73.8’i kadın, %58.7’si evli ve %68.6’sı ise sigara kullanmamaktadır. Hastaların hastalık öncesi tam tahıl ve kepek ekmek tüketimi %28.5 hastalık sonrası ise %44.5 olarak bulunmuştur. Sonuç: Hastaların hastalık öncesi ve sonrası tam tahıl ve kepek ekmek tüketiminde belirgin bir artış bulunmuştur. Multiple skleroz hastaları ile beslenme konusunda daha geniş araştırmalar planlaması önerilebilir.en_US
dc.description.abstractObjective: This study was carried out to determine comparison eating habits before and after disease of patients with multiple sclerosis. Material and Methods: Research was conducted with patients enrolled in the Multiple Sclerosis Society in a province in Central Anatolia Region. Population of the research consisted of 473 patients with the above-mentioned associations registered. All the population into were included in the study without sampling methods. Research was held with the 103 MS patients in the days of planned training-seminar activities of the association. 16 patients did not want to answer to the questionnaire and 7 patients gave incomplete data for questionnaires. Research was completed with 80 patients. Results: 73.8% of the patients enrolled in the study were female, while 58.7% were married and 68.6% are non-smokers. In this study was found a significant increase in consumption whole grains and bran bread after the disease (p<0.05). Conclusion: It is recommended further investigation with MS in nutrition planning.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMultiple Sklerozen_US
dc.subjectBeslenme Alışkanlığıen_US
dc.subjectHemşireliken_US
dc.titleMultipl skleroz hastalarının hastalık öncesi ve sonrası beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison eating habits before and after disease of patients with multiple sclerosisen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAfyon Kocatepe Üniversitesi, Kocatepe Tıp Dergisien_US
dc.departmentAmasya Merzifon Asker Hastanesi
dc.departmentAtatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.identifier.volume17en_US
dc.identifier.startpage8en_US
dc.identifier.endpage12en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster