dc.contributor.author | Terzi, Hakan | |
dc.contributor.author | Yıldız, Mustafa | |
dc.contributor.author | Altuğ, Ünal | |
dc.date.accessioned | 2017-10-03T08:08:48Z | |
dc.date.available | 2017-10-03T08:08:48Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.issn | 2149-3367 | |
dc.identifier.uri | http://fenbildergi.aku.edu.tr/wp-content/uploads/2017/04/011001-1-9.pdf | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/4579 | |
dc.description.abstract | Halofit bitki türlerinde tohum çimlenmesi özellikle ışık, sıcaklık ve tuzluluk gibi çevresel faktörler
tarafından kontrol edilmektedir. Halofit Salsola crassa’nın tohum çimlenmesi üzerine tuzluluk, sıcaklık
ve ışık etkileşimlerine ilişkin herhangi bir literatür bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu araştırmada S.
crassa’nın tohum çimlenmesi üzerine 9 tuz konsantrasyonu (0, 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 ve 800
mM NaCl), 6 sabit sıcaklık (10, 15, 20, 25, 30 ve 35C) ve fotoperiyodun (12 sa ışık: 12 sa karanlık ve
sürekli karanlık) etkileri araştırılmıştır. En yüksek çimlenme yüzdeleri (%98-99) distile suda, 20 ve 25C
sıcaklık uygulamaları ve 12 saatlik fotoperiyotta elde edilmiştir. Tuz konsantrasyonundaki artış özellikle
düşük ve yüksek sıcaklık uygulamalarında tohum çimlenmesinde belirgin bir azalışa neden olmuştur.
Düşük (10 ve 15C) ve yüksek (35C) sıcaklık uygulamaları hem kontrol hem de tuz uygulamalarında
tohum çimlenmesinde belirgin bir şekilde azalmaya neden olmuştur. Tüm sıcaklık uygulamalarında ve
özellikle tuz uygulamalarında ışık ve karanlık uygulamaları arasında önemli farklılıklar bulunmuştur (P <
0.05). Bu sonuçlar, S. crassa’da çimlenme evresi stres toleransının ışık, sıcaklık ve tuzluluk etkileşimleri
tarafından etkilendiğini göstermektedir. Bununla birlikte, 800 mM NaCl konsantrasyonunda
çimlenebilme yeteneğinden dolayı S. crassa’nın tuza oldukça toleranslı bir tür olduğu ileri sürülebilir. | en_US |
dc.description.abstract | Germination of halophyte plant species is controlled by several environmental factors, in particular
light, temperature and salinity. There is no literature on the interactions of salinity, temperature and
light on the seed germination of halophyte Salsola crassa. In this study, therefore, effects of 9 salt
concentrations (0, 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 and 800 mM NaCl), 6 constant temperatures (10,
15, 20, 25, 30 and 35C) and photoperiod (12 h light: 21 h darkness and continuous darkness) on seed
germination of S. crassa were investigated. The highest germination percentages (98-99%) were
obtained in distilled water, at 20 and 25C temperature applications and 12 h photoperiod. An increase
in salt concentration caused marked decrease in seed germination especially at low and high
temperature treatments. Lower (10 and 15C) and higher (35C) temperature treatments caused
marked inhibition in seed germination at both control and salt treatments. There were significant
differences between the light and dark treatments in all temperature and salt treatments (P < 0.05).
These results show that the stress tolerance of S. crassa at germination stage is affected by the
interaction of light, temperature and salinity. However, it may be suggested that S. crassa is a highly salt
tolerant species because of its ability to germinate in 800 mM NaCl concentration. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.identifier.doi | 10.5578/fmbd.52763 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Çimlenme | en_US |
dc.subject | Işık | en_US |
dc.subject | Sıcaklık | en_US |
dc.subject | Salsola Crassa | en_US |
dc.subject | Tuzluluk | en_US |
dc.title | Halofit Salsola Crassa’nın tohum çimlenmesi üzerine tuzluluk, sıcaklık ve ışığın etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Effects of salinity temperature and light on seed germination of Halophyte Salsola Crassa | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sultandağı Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 17 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayını | en_US |