Musâhabât-I Ahlâkiye Ve Malûmât-I Vataniye adlı ders kitabının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1924 yılında Muallim Orhan FUAD tarafından ilk mekteplerin 4. ve 5. sınıflarında okutulmak üzere yazılan “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” adlı eski harfli kitapları yeni yazıya aktarmak, çözümlemek ve çeşitli açılardan değerlendirmektir.
Bu amaç doğrultusunda “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” kitapları öncelikle yeni yazıya aktarılmış ve konu konu çözümlenmiştir. Diğer yandan konularla ilgili çeşitli açılardan yorumlar yapılmıştır.Çalışma, nitel türde olup doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür.Çalışmada öncelikle metinler, çeviri yazı özelliklerine uygun olarak Türkçeye aktarılmış;konular çözümlenmiş ve çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” kitaplarının; 1924 İlk Mektep Müfredat Programı’na genel anlamda uygun olduğu, metinlerin biçim ve içerik yönüyle kolaydan zora doğru sıralandığı, hedef kitlenin becerisini geliştirecek nitelikte olduğu ve Cumhuriyetin kurguladığı toplumun özelliklerini yansıttığı söylenebilir. The aim of this study is to transcribe, the books named “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” and written for proimary schools 4 and 5 grades, into Latin alphabet and analyze them in some different aspects.
In accordance with this aim, firstly, the books “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” transcribed into Latin alphabet and analyzed subject by subject. This qualitative study was conducted in document analysis method. First the texts transcribed into Latin alphabet then the subjects were analyzed and commented. After the analysis, it is seen that the books “Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 4 ve Musahabat-ı Ahlakiye ve Malumat-ı Vataniye 5” were compatible with the First School Curriculum Programme, texts were arranged inductively. And also the texts were good to develop the skills of target group and the reflcetions of the Repuclic society.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4732Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]