Iı. Abdülhamid’in Afrika Siyaseti
Özet
Sultan II. Abdülhamid, XIX. yüzyılın son çeyreği ile XX. yüzyılın ilk yıllarında Osmanlı Devleti’nin başında bulunmuş ve dış politika uygulamalarıyla bu döneme damgasını vurmuştur. II. Abdülhamid’in otuz üç yıllık saltanatı boyunca en başarılı olduğu yönü dış politikadaki uygulamalarıdır. Hükümdarlığı boyunca izlemiş olduğu denge politikası Osmanlı Devleti’ni bir nebze olsun rahatlatmıştır.
Padişahın dış politikadaki temel amacı Osmanlı İmparatorluğu’nun barış içinde yaşamasını sağlamaktır. Sultan II. Abdülhamid parçalanmakta olan Osmanlı Devleti ve İslam dünyasının kurtuluşunu Müslümanların birleşmesinde görmekteydi. Sultan Panislamizm politikası çerçevesinde bu faaliyetlerini etkili bir şekilde sürdürmeye çalışmıştır.
Bu çalışmada Sultan II. Abdülhamid’in İslam Birliği politikası bağlamında Afrika politikası ve bu bölgedeki faaliyetleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Afrika, geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir coğrafyadır. Bugün dünyada sömürge olaylarının en fazla yaşandığı bölgelerden biri de Afrika’dır.
II. Abdülhamid döneminde Osmanlı Devleti’nin diğer devletlerle ilişkileri ve politikaları hakkında birçok eser bulunmasına rağmen Afrika politikası hakkında pek eser bulunmamaktadır. Bu konuyu ele almamızdaki sebep, pek araştırılmayan II. Abdülhamid’in Afrika politikasını objektif bir şekilde okuyucuya aktarmaktır. Çalışmamızda Sultan II. Abdülhamid’in Panislamizm politikasına sıkça değineceğiz. Sultan II Abdulhamid was the Sultan of the Ottoman Empire during the final years of the 20th century and into the early years of the 21st century and struck this turning mark with his foreign policy implementations. He was most successful in the foreign policy implementations during his 33 year reign. The balance policy, which was followed throughout the reign, relieved the Ottoman State a bit.
The main purpose of the Sultan's foreign policy is to ensure that the Ottoman Empire lives in peace. Sultan II. Abdulhamid saw the breakdown of the Ottoman Empire and the liberation of the Islamic world in the union of the Muslims. The Sultan has tried to carry out these activities effectively in the framework of Pan-Islamism policy.
In this study of Sultan II Abdulhamid, in the context of Abdulhamid's Islamic Union policy, we tried to evaluate African politics and its activities in this region. Africa, as it has been in the past, is a land where important developments are experienced today. Africa is a region where colonial incidents are experienced the most frequently in the world today.
Although there are many works on the relations and politics of the ottoman state with other states, we could not find many writings about Abdulhamid's work on African policy. The reason why we consider this issue is to convey the objective of African politics, which is not well known, to the reader. We will frequently refer to the politics of the Ottoman Sultan's Pan-Islamism.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/4741Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]