Güleryüz Gazetesindeki Edebî Metinlerin Tasnifi Ve Çeviri Yazısı
Abstract
Sedat Simavi tarafından 5 Mayıs 1921 (1337) – 14 Ağustos 1923(1339) tarihleri arasında toplamda 122 sayı çıkarılan Güleryüz, haftada bir çıkan edebî, siyasi bir mizah gazetesidir. Sayfalarında şiir, hikâye, tiyatro, makale, hatıra, monolog ve fıkra türünden metinlere yer veren gazete Kurtuluş Savaşı’nın en yoğun olduğu bir dönemde yayımlanmaya başladığı için içerik bakımından Millî Mücadele’yi anlatmaktadır. Sedat Simavi gazetesinde gerek yazılarıyla gerek karikatürleri ile daima Anadolu’da verilen Millî Mücadele’yi desteklemiş ve bu mücadelenin taraftarlığını yapan bir yayın politikası izlemiştir.
Güleryüz aynı zamanda bir mizah gazetesi olduğu için devrinin sosyal, siyasal ve kültürel meselelerini de mizahi bir üslupla eleştirmektedir. Güleryüz’ün mizahı sadece güldüren değil, güldürürken düşündürmeyi amaçlayan bir mizahtır. Bu açıdan bakıldığı zaman hem yazıları hem çizimleri ile gazetenin toplum için sanat anlayışını benimsediğini söyleyebiliriz. Created by Sedat Simavi from May 5, 1921 (1337) to August 14, 1923 (1339), Güleryüz is a weekly, literary, political humor newspaper. The newspaper, which includes poetry, story, drama, articles, memorabilia, monologues and jokes, has been published in a period when the War of Independence is at its peak, so it describes the National Struggle in terms of content. Sedat Simavi supported a publication policy that supported the national struggle always given in Anatolia with its writings and cartoons and supporting this struggle.
Since Güleryüz is also a humor newspaper, he also criticizes the social, political and cultural issues of the devil with a humorous style. Güleryüz is a humor that aims to make humor think while humor is not only laughing but laughing. From this point of view, we can say that journalists adopt the concept of art for society with both writings and drawings.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]