dc.contributor.author | Yıldırım, Fatma Sanem | |
dc.date.accessioned | 2018-12-19T14:20:33Z | |
dc.date.available | 2018-12-19T14:20:33Z | |
dc.date.issued | 2018-12-19 | |
dc.date.submitted | 2016-11-01 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/5034 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada ülkemizde ilk defa farklı bölgelerde üretilen mısır tanesinin yağ seviyesinin belirlenmesinde NIR kalibrasyonu oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinden toplam 320 mısır numunesi toplanmıştır. Öğütülmüş numunelerin her birinden spektralar toplanmıştır. Daha sonrasında Soxhlet-Henkel referans analizleri yapılan mısır numuneleri için kalibrasyon çalışmaları yürütülmüştür. Oluşturulan kalibrasyon sonucunda kalibrasyon setinin r=0.6853; r2= 0.4696 Standart Sapma =0.4917şeklinde değerleri alınmış, validasyon setinden ise r=0.5894; r2= 0.3474 Standart Sapma = 0.5142 değerleri elde edilmiştir. Kalibrasyon aralığı 1.966 olmuşken, validasyon aralığı 2.044 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde yetişen oldukça geniş bir ham yağ içeriği varyasyonuna sahip tane mısırlar için FT-NIR cihazında tatmin edici kalibrasyonlar şekillendirilebileceği gösterilmiştir. | en_US |
dc.description.sponsorship | Bu Tez Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Tarafından 14.SAĞ.BİL.20 Proje Numarası ile Desteklenmiştir | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | NIR | en_US |
dc.subject | Kalibrasyon | en_US |
dc.subject | Mısır | en_US |
dc.subject | Ham Yağ | en_US |
dc.title | Mısır Tanesinde Ham Yağ Analizi İçin NIR Kalibrasyonu Oluşturulması | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Esntitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |