Kültür levrek (D. Labrax) balıklarından izole edilen vibrio anguillarum İzolatlarının Karakterizasyonu
Citation
Akayli T. Durna M. Kültür Levrek (D. labrax) Balıklarından İzole Edilen Vibrio Anguillarum İzolatlarının Karakterizasyonu Kocatepe Vet J. (2017) 10(3): 134-141.Abstract
Bu çalışmada kültür levrek balıklarında (D. labrax) Vibriosise neden olan Vibrio anguillarum’un bakteriyolojik, moleküler ve serolojik karakterizasyonu yanısıra biyofilm oluşturma özelliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 150-200 gr ağırlığında, hastalık belirtileri gösteren 5 adet levrek balığından örnekleme yapılmıştır. Hasta balık örneklerinin iç organlarından farklı besiyerlerine bakteriyolojik ekimler yapılmıştır. Bakteri izolatları biyokimyasal özelliklerine göre V. anguillarum olarak adlandırılmıştır. İzolatlar, bu türe özgü olan rpoN PCR analizi sonucunda 519 bp’lik tek bant oluşturmuştur. V. anguillarum O1, O2 ve O3 serotiplerine karşı geliştirilmiş antikorlar kullanılarak gerçekleştirilen lam aglütinasyon ve Dot-blot testleri sonucunda; çalışmadaki hasta kültür levrek balığı örneklerinden izole edilen V. anguillarum izolatlarından elde edilen O-antijen ekstraktları yalnızca türün O1 serotipine karşı geliştirilen antikorla reaksiyona girmiştir. Referans bakteriler ile bu çalışmadan izole edilen 5 adet V. anguillarum izolatının ELISA plağında biyofilm oluşturma yetenekleri incelenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile V. anguillarum’un ülkemizde ilk kez Dot-blot metodu ile serotiplendirmesi yapılmıştır. The aim of this study is the bacteriological, molecular and serological characterization and determination of the biofilm formation of Vibrio anguillarum isolates that induced vibriosis in cultured sea bass (D. labrax). In this study, sampling studies were made on 5 fish samples weighing between 150-200 g, showing some disease signs supplied from fish farm. As a result of the bacteriological inoculations on the different media made from the internal organs of the diseased fish samples such as liver, kidney and spleen. Bacterial isolates were identified as V. anguillarum according to their biochemical properties. Isolates that were identified as V. anguillarum formed a single band of 519 bp in the rpoN PCR analysis. In the slide agglutination and Dot-blot tests that were performed by using antibodies raised against V. anguillarum serotypes O1, O2 and O3, O-antigen extracts obtained from V. anguillarum recovered from diseased cultured sea bass in this study, only reacted with the antibody raised against serotype O1. As a result, with this study, serotyping of V. anguillarum by Dot-blot method was examined for the first time in Turkey with this study.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
10Issue
3Collections
- Cilt 10 : Sayı 3 [14]