Etçi piliçlerde damızlık yaşı ve erken dönem enerji kısıtlamasının mide - bağırsak kanalı gelişimine etkileri
Abstract
Bu araştırma etçi piliçlerde damızlık yaşı ve erken dönem enerji kısıtlamasının mide–bağırsak kanalı gelişimine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki farklı yaştaki damızlık sürülerden (27 ve 60 hafta) elde edilen toplam 120 adet erkek etçi civciv kullanılmıştır. Her bir damızlık yaşı grubu rastgele iki diyet grubuna (C – kontrol grubu, E – enerji kısıtlaması grubu) bölünmüştür. Genç damızlıklardan elde edilen 21 günlük etçi piliçlerde bezli mide (P < 0,05), duodenum (P < 0,001), ileum (P < 0,01) ve toplam ince bağırsak relatif ağırlığı, yaşlı damızlıklardan elde edilen etçi piliçlere göre yüksek olmuştur (P < 0,001). Besi periyodu sonunda, enerji kısıtlaması grubundaki etçi piliçlerde relatif ince bağırsak ağırlığı ve ince bağırsak uzunluğu, kontrol grubuna göre yüksek (P < 0,05; P < 0,01) bulunmuştur. Sonuç olarak, etçi piliçlerin sindirim sisteminin erken dönem enerji kısıtlamasına duyarlı olduğu ve erken dönem enerji kısıtlamasına adaptasyon sürecinin, relatif bezli mide ağırlığını azalttığı, relatif ince bağırsak ağırlığı ile ince bağırsak uzunluğunun ise artmasına neden olduğu tespit edilmiştir. The aim of this study was to determine the effects of breeder age and early feed energy restriction on development of gastrointestinal tract in broilers. One hundred twenty day-old male broiler chicks were obtained from a commercial hatchery of different breeder ages (27 and 60 wk). Each breeder group was randomly divided into two diet groups, which included control (C) and restricted energy (E) groups. Relative proventriculus (P < 0.05), duodenum (P < 0.001), ileum (P < 0.01) and total relative small intestinal weight of broilers obtained from young breeders was significantly higher (P < 0.001) than those obtained from old breeders at 21 days of age. The total small intestinal relative weight and total the small intestine length of broilers in the feed energy restriction group were found significantly higher (P < 0.05; P < 0.01) than the control group at the end of the fattening period. In conclusion, gastrointestinal tract development of broilers is susceptible to energy restriction at early growth period and adaptation of restricted energy diet decreased the proventriculus relative weight and increased the total relative weight and the total length of the small intestine.
Source
Kocatepe Veteriner DergisiVolume
10Issue
3Collections
- Cilt 10 : Sayı 3 [14]