Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAycan, Eda
dc.contributor.authorİnce, Sinan
dc.date.accessioned2019-01-30T12:06:54Z
dc.date.available2019-01-30T12:06:54Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationAycan E. Ince S. Presence Of Beta-Lactam Antibiotic Residues In Raw Milk Obtained From Afyonkarahisar Province Kocatepe Vet J. (2018) 11(2): 113-118.en_US
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/422289
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5292
dc.descriptionen_US
dc.description.abstractHayvanlarda tedavi edici, koruyucu ve benzeri amaçlarla kullanılan antibiyotikler bu hayvanlardan elde edilen gıdalarda kalıntı bırakabilmektedir. Antibiyotik kalıntıları bakımından çiğ süt yüksek risk içermektedir. Böyle gıdaların insanlar tarafından tüketimi ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu amaçla, Afyonkarahisar bölgesinden toplanan 80 çiğ süt örneği beta-laktam antibiyotik kalıntı varlığı bakımından ELISA yöntemiyle analiz edildi. Yapılan analizler neticesinde 38 örneğin beta-laktam grubu antibiyotik kalıntısı içermediği, 35 örneğin değişen konsantrasyonlarda ve bulunmasına izin verilen maksimum kalıntı limitleri içerisinde ve 7 numunenin ise 3 ppb’nin üzerinde fakat 30 ppb’nin altında beta-laktam antibiyotik kalıntısı içerdiği tespit edildi. Sonuç olarak, çiğ sütlerde saptanan değerlerin nispeten yüksek olmasının antibiyotik verilmiş hayvanlardan gerekli arınma süresi geçmeden sütlerin tüketime verildiği şeklinde değerlendirildi.en_US
dc.description.abstractAntibiotics usage for treating, protective, and similar purposes of animals may cause residue in foods of animal origin. Raw milk has high risk in terms of antibiotics residue. The consumption of such foods can cause serious health problems in human. For this purpose, 80 raw milk samples were collected from Afyonkarahisar province and analysed for beta-lactam antibiotics by means of ELISA. The result of analyses showed that 38 samples did not contain beta-lactam residue, 35 samples contained different concentration and acceptable maximum residue limits of beta-lactam, and 7 samples contained residues above 3 ppb but below 30 ppb. In conclusion, relatively high level of residue in raw milk showed that milk is offered for human consumption without taking it into consideration of withdrawal time.
dc.language.isoengen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.376452en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntibiyotiken_US
dc.subjectBeta-Laktam
dc.subjectKalıntı
dc.subjectSüt
dc.subjectAntibiotic
dc.subjectBeta-Lactam
dc.subjectResidue
dc.subjectMilk
dc.subjectAfyon
dc.titleAfyonkarahisar bölgesinden toplanan çiğ sütlerde beta-laktam grubu antibiyotik kalıntı varlığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativePresence of beta-lactam antibiotic residues in raw milk obtained from Afyonkarahisar Provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentKahramanmaraş Elbistan Hayvan Sağlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Bölümü
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage113en_US
dc.identifier.endpage118en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster