Niğde ilindeki çiğ koyun, keçi ve inek sütlerinde aflatoksin M1 düzeyleri
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2018Yazar
Karadal, FuldenErtaş Onmaz, Nurhan
Hızlısoy, Harun
Yıldırım, Yeliz
Al, Serhat
Gönülalan, Zafer
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Karadal F. Onmaz Ertas N. Hızlısoy H. Yıldırım Y. Al S. Gonulalan Z. Niğde İlindeki Çiğ Koyun, Keçi ve İnek Sütlerinde Aflatoksin M1 Düzeyleri Kocatepe Vet J. (2018) 11(2):119-125Özet
Bu çalışmada, Niğde ilinde tüketime sunulan çiğ inek, koyun ve keçi sütlerinde aflatoksin M1 (AFM1) varlığının araştırılması, yasal düzenlemeler dikkate alınarak halk sağlığı yönünden tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi ve sütlerdeki toksin içeriklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada, 90 çiğ süt örneği toplanarak ELISA tekniği ile analiz edildi. İncelenen tüm süt örneklerinin AFM1 ile kontamine olduğu koyun ve keçi sütlerindeki AFM1 düzeyinin yasal limitlerin altında, çiğ inek sütü örneklerinin 3'ünde (%10) ise bu limitlerin üzerinde (50 ng/L) olduğu belirlendi. Ayrıca farklı hayvan türlerinin sütlerindeki AFM1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemlendi (p <0.05). Sonuç olarak, Niğde'de koyun ve keçi sütü tüketimi ile AFM1’e maruz kalma potansiyelinin inek sütü tüketimine oranla daha düşük olduğu belirlendi. Bununla birlikte inek sütlerinde yasal limitlerin üzerinde tespit edilen AFM1 varlığının halk sağlığı bakımından önemli olduğu ve bu nedenle sütlerin sistematik olarak kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varıldı. This study aimed to investigate the presence of aflatoxin M1 (AFM1) in raw cow, sheep and goat milk consumed in Niğde and to evaluate whether they pose a risk for public health regarding legal limits and to compare the AFM1 levels in milk of different species. In the study, 90 raw milk samples were collected and analysed by ELISA tecnique. All of the milk samples were found to be contaminated with AFM1. On the other hand AFM1 contents of all sheep and goat milk samples were below the legal limits, while 3 of the raw cow milk samples (10%) exceeded the limits of concern (50 ng/L). In addition, statistically significant differences were observed between AFM1 levels in milk of different species (p <0.05). In conclusion, AFM1 exposure risk in case of sheep and goat milk consumption is found to be lower than cow milk consumption in Niğde. However, presence of AFM1 in cow milk samples should be considered as a public health jeopardy, therefore milks should be systematically monitored.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
11Sayı
2Koleksiyonlar
- Cilt 11 : Sayı 2 [15]