Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAcaröz, Ulaş
dc.contributor.authorGurler, Zeki
dc.contributor.authorKara, Recep
dc.contributor.authorArslan Acaröz, Damla
dc.contributor.authorZemheri, Fahriye
dc.date.accessioned2019-02-05T06:42:06Z
dc.date.available2019-02-05T06:42:06Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://dergipark.gov.tr/download/article-file/537051
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5333
dc.description.abstractDoğada yaygın olarak bulunan Salmonella etkenleri, insan ve hayvanlarda perakut septisemi, akut ve kronik enteritis ile karakterize infeksiyonlara yol açmakta olup hayvanlar arasında bulaşma eğiliminin hızlı olması nedeniyle ekonomik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarının Salmonella spp. kontaminasyonu bakımından taşıdığı halk sağlığı risklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan but, göğüs, kanat, taşlık, ciğer olmak üzere beş farklı tavuk eti ve sakatat ürününe ait örneklerden 20'şer adet olmak üzere toplam 100 örnek toplanmış ve ISO 6579 referans metodu ile analiz edilmiştir. Bu örneklerden but (1), karaciğer (1) ve kanat (1) olmak üzere toplam 3 (%3) adet Salmonella spp. izole edilmiştir ve elde edilen izolatlar PCR ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan tavuk eti ve sakatlarının Salmonella spp. kontaminasyon düzeyinin düşük bulunmasına karşın, tavuk etlerinin Salmonella spp. varlığı açısından önemli bir kaynak olduğu göz önünde bulundurularak, koruyucu önlemlerin alınması ve tüketicinin gıda güvenliği açısından bilgilendirilmesi önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractSalmonella spp. commonly found in nature and cause infections characterized by peracute septicemia, acute and chronic enteritis in humans and animals. These bacteria can cause economic concerns due to the rapid transmission tendency among animals. This study aimed to evaluate the public health risks of the chicken meat and giblets offered for sale in Afyonkarahisar regarding the presence of Salmonella spp. For this purpose, totally, 100 chicken meat and giblets samples including drumstick, breast meat, wings gizzard, liver were collected from Afyonkarahisar province and analyzed according to the ISO 6579 reference method. Consequently, a total of 3 (3%) Salmonella spp. were isolated from chicken meat and giblet samples including drumstick (1), liver (1) and wings (1). The obtained isolates were confirmed by PCR. In conclusion, although the contamination level of chicken meat and giblets marketed in Afyonkarahisar Province found to be low, chicken meat is an important source for Salmonella species. Therefore, it is recommended to take preventive measures and inform the consumer regarding food safety.
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.444137en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSalmonella Sppen_US
dc.subjectHijyen
dc.subjectSakatat
dc.subjectTavuk Eti
dc.subjectSalmonella spp
dc.subjectChicken Meat
dc.subjectHygiene
dc.subjectGiblets
dc.titleAfyonkarahisar ilinde satışa sunulan tavuk eti ve sakatatlarında salmonella spp. varlığının belirlenmesien_US
dc.title.alternativePresence of salmonella spp. in chicken meat and giblets marketed in afyonkarahisar provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Bayat Meslek Yüksek Okulu, Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
dc.departmentBartın Üniversitesi, Fen Fakültesi
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.startpage414en_US
dc.identifier.endpage418en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster