Yeni Polimer Membranlar Kullanılarak Ağır Metallerin Değişik Filtrasyon Teknikleriyle Ayrılması
Abstract
Bu araştırmada; Fe(III) ve Co(II) iyonlarının sulu çözeltilerden komplekssiz ve kompleksli olarak filtrasyonla ayrılması araştırılmıştır. Kompleks ajanı olarak aljinik asit polimeri kullanılmıştır.
Fe(III) iyonlarının sulu çözeltilerden komplekssiz ortamda ayırma işlemlerinde poli(vinil alkol)/selüloz üzerine kaplama [poli(metil metakrilat-ko-etil akrilat)] ve poli(vinil alkol)/selüloz üzerine kaplama [1/3 (m/m) poli(5-bromo-1-benzofuran-2-il)(fenil)-O-metakrilketoksim-ko-2-(4asetilfenoksi-2-oksoetil-2 metakrilat -2/3 (m/m) (poli(metil metakrilat-ko-etil akrilat)] kompozit membranları kullanılmıştır. Membranların içeriğinin, basıncın, pH’ın ve çözelti konsantrasyonunun tutulma ve akıya etkileri çalışılmıştır.
Co(II) iyonlarının komplekssiz ortamda filtrasyonunda; poli(vinil alkol)/selüloz üzerine kaplama [poli(metil metakrilat-ko-etil akrilat)] kompozit membranları kullanılmıştır. Membran içeriğinin, çözelti konsantrasyonunun, pH’ın ve basıncın tutulma ve akıya etkileri çalışılmıştır.
Fe(III) ve Co(II) iyonlarının sulu çözeltilerden aljinik asit varlığında ayırma işlemlerinde de poli(vinil alkol)/selüloz üzerine kaplama [poli(metil metakrilat-ko-etil akrilat)] kompozit membranları kullanılmıştır. Membran içeriğinin, çözelti kosantrasyonunun, pH’ın ve basıncın tutulma ve akıya etkileri araştırılmıştır.
Yapılan bu çalışmada; en iyi tutulma % 0,75 (m/v) poli(vinil alkol)/selüloz 2 üzerine kaplama % 0,75 (m/v) [poli(metil metakrilat-ko-etil akrilat)] kompozit membranları kullanarak pH=4’ te, 0,5×10-4 M derişimle Fe(III) çözeltisinde, 30 Psi basınçta ve 400 devir/dk karıştırma hızında Aljinik asit varlığında % 94,20 olarak bulunmuştur.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]