Türkiye’de afet yönetiminde akreditasyon ve standardizasyon sorunları
Özet
Afetler, gerek hazırlık, gerek müdahale gerekse de sonrasındaki yara sarma, iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarında birçok paydaşın eş zamanlı olarak görev almasını gerektiren süreçleri içermektedir. Özellikle afet sonrasındaki çalışmalarda, aynı işi yapanların, benzer kalitede sonuçlar üretebilmeleri beklenir. Bu da ancak belirli standartların sağlanması ile mümkündür. Bu standartlara uygunluğun aynı işi yapan tüm paydaşlar için değerlendirilip onaylanması da gereklidir.
Bu çalışmanın amacı, 2009 yılında 5902 sayılı kanun ile kurulan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın yapısını ve Türkiye’deki afet yönetim mantığındaki değişimi ortaya koymaktır. Çalışmada dünyadaki gelişmiş ülke modelleriyle, uluslararası afet müdahale sistemlerindeki standardizasyon ve akreditasyon örneklerinin, Türkiye’deki karşılıkları, mukayese edilmiş, bu bağlamda; “Türkiye Afet Müdahale Planı”nın genel çerçevesine değinilerek, standardizasyon ve akreditasyon kriterleri oluşturulmasıyla ilgili eksiklikler, sorunlar ele alınmış, ulusal bir model önerisi ve çözüm önerileri sunulmuştur. Disasters include processes that require many stakeholders to take part simultaneously in both the preparation, the intervention and the subsequent wound wrapping, improvement and reconstruction works. Especially in post-disaster studies, those who do the same work are expected to produce similar quality results. This is only possible by providing certain standards. Compliance with these standards should also be evaluated and approved for all stakeholders who do the same work.
The aim of this study was established by Law No. 2009-5902 in “Disaster and Emergency Management Presidency” is to reveal the changes in the structure and logic of disaster management in Turkey. Working with models of developed countries in the world, examples of standardization and accreditation in international disaster response system, the response in Turkey, were compared in this context; “Turkey Disaster Response Plan” referring to the general framework, lack of standardization and accreditation criteria related to the creation, issues discussed, a national model proposal is presented and presented solutions.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/5485Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1691]