Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Ankara Millî Kütüphane'de bulunan süreli yayınlar ve kitap katalogları taranmıştır. 1938'den 1998'e kadar ortaya konan okuma-yazma öğretimiyle ilgili kitaplar ve makaleler tasvir edilerek değerlendirilmiştir. Fakat değerlendirmede okuma-yazma öğretimine katkıda bulunmayan sadece şahsî kanaatleri aktaran eserler üzerinde durulmamış ancak bu eserlere kaynakçada yer verilmiştir.
Türkçe Eğitimi Ve Öğretimi Bilgi değil beceri öğretimidir. Bu temel dil becerileri içerisinde en çok çalışmaya konu olan, literatürü en fazla geliştirilen alan okuma ve yazma öğretimidir. Biz de bu nedenle bu konuyla ilgili makale ve kitapları değerlendirdik. Tezde 37 kitap, 127 makale değerlendirilmiştir.
Değerlendirilen makaleler şu dergilerin taranmasıyla ortaya çıkmıştır:
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Çağdaş Eğitim Dergisi, İlköğretim Dergisi, Ankara Üniv. Eğitim Bilimleri Dergisi, Ankara Koleji Eğitim Dergisi, Sosyal Antropoloji ve Eğitim Dergisi, Eskişehir İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi Dergisi, Öğretmen Dünyası Dergisi, Eğitim Yönetimi Dergisi, Ülkücü Öğretmen, Varlık, Yeni Öğretmen, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, Bursa Eğitim Dergisi, Yelken, Öğretmen Dünyası, Öğretmen, Millî Eğitim, Aydınlık, Yeni Defne, Eğitim Hareketleri, Vatan, Eğitim Dünyası, Ayko Eğitim-Bilim, Pınar, Eğitim ve Bilim, Türk Kültürü, Çağdaş Türk Dili, Ilgaz, Bilgi, Kalkınma Dünyası, Köy ve Eğitim, Terbiye, Gayret, Türk Dili, Silahlı Kuvvetler Dergisi, İmece, Okul ve Öğretmen, Batı Eğitim Kurumu Dergisi, Bayrak, Marmara Üniv. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Emekli Öğretmen, Eskişehir Anadolu Üniv. Eğitim Fakültesi Dergisi, Türk edebiyatı, İstanbul Üniv. Pedagoji Dergisi, Tedrisat Mecmuası, İlköğretmen, Yeni Öğretmen, Okul ve Öğretmen, Eğitim ve Psikoloji, Birlik, İstanbul Üniv. Tecrübî Pedagoji ve Çocuk Psikolojisi Bülteni. In this research, periodics and book catalogues which existed in Ankara National Library have searched.
Books and articles which connected with teaching reading-writing when printed from 1938 to 1998 have been classified an evalvated.
In the evaluation stage, some literatures that not make a contribution to teaching reading-writing and shows only writers own opinion about it did not insist, but these literatures have been written in the bibliography.
Teaching Turkish is a teaching ability not a knowledge. Teaching reading-writing is the most studied and have the widest literature among these basic language abilities. That's why the article and the books that is connected with this subject has been evaluated.
In this thesis, 37 books and 127 articles have been evaluated.
Evaluated articles have compont as a result of researching the following reviews.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Çağdaş Eğitim Dergisi, İlköğretim Dergisi, Ankara Üniv. Eğitim Bilimleri Dergisi, Ankara Koleji Eğitim Dergisi, Sosyal Antropoloji ve Eğitim Dergisi, Eskişehir İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi Dergisi, Öğretmen Dünyası Dergisi, Eğitim Yönetimi Dergisi, Ülkücü Öğretmen, Varlık, Yeni Öğretmen, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni, Bursa Eğitim Dergisi, Yelken, Öğretmen Dünyası, Öğretmen, Millî Eğitim, Aydınlık, Yeni Defne, Eğitim Hareketleri, Vatan, Eğitim Dünyası, Ayko Eğitim-Bilim, Pınar, Eğitim ve Bilim, Türk Kültürü, Çağdaş Türk Dili, Ilgaz, Bilgi, Kalkınma Dünyası, Köy ve Eğitim, Terbiye, Gayret, Türk Dili, Silahlı Kuvvetler Dergisi, İmece, Okul ve Öğretmen, Batı Eğitim Kurumu Dergisi, Bayrak, Marmara Üniv. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Emekli Öğretmen, Eskişehir Anadolu Üniv. Eğitim Fakültesi Dergisi, Türk edebiyatı, İstanbul Üniv. Pedagoji Dergisi, Tedrisat Mecmuası, İlköğretmen, Yeni Öğretmen, Okul ve Öğretmen, Eğitim ve Psikoloji, Birlik, İstanbul Üniv. Tecrübî Pedagoji ve Çocuk Psikolojisi Bülteni.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/5504Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1639]