Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDemirbüker Kavak, Dilek
dc.contributor.authorKeçeci, Sevgi
dc.date.accessioned2019-03-28T08:36:25Z
dc.date.available2019-03-28T08:36:25Z
dc.date.issued2019-03-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5597
dc.description.abstractBu çalışmada Afyonkarahisar Büyükkalecik florasına ait yaban armudu çördük gibi yöresel isimleri olan ahlat (Pyrus elaeagnifolia) yaprakları kullanılmıştır. Ahlatın yap- rakları dağlardan toplanıp direkt güneş ışığına maruz kalmadan yaklaşık 2 hafta kadar kurutulmuş ve öğütülerek ekstraksiyona tabi tutulmuştur. Ekstraksiyon süre (30-45-60- 75-80 dk), sıcaklık (25-30-40-55-70oC), etanol konsantrasyonu (% 0-20-40-60-80 ) pa- rametrelerinde çeşitlilik sağlanarak çalışılmıştır. Bu amaçla yaprağın terkibindeki feno- liklerin karakterizasyonu HPLC ile gerçekleştirilmiştir. Klorojenik asit (%2,2) başı çe- ken fenolikken bunu kateşin hidrat (%1,1), rutin (%0,4) takip etmektedir. Toplam feno- lik madde tayini Folin – Ciocalteu metodu ile belirlenmiş olup verilen parametrelerde en yüksek değerleri yaklaşık 45. dakikada, 40 oC’ de, % 60 lık konsantrasyonda göz- lemlenmiştir. Antioksidan aktivite tayini ise DPPH yöntemi ile tespit edilmiştir. Antiok- sidan aktivite 75. dakikaya, 40 oC’ ye ve % 60 konsantrasyona kadar artış göstererek en yüksek seviyeye gelmiş sonrasında düşüş olmuştur. Ekstraktların antimikrobiyal aktivi- tesi disk difüzyon yöntemi ile Staphylococus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa mikroorganizmala- rı üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Optimum ekstraksiyon şartların- da MCF-7 ile A549 kanser hücre hatları üzerindeki sitotoksik etkisi MTT (3-(4,5)- dimethylthiazol-2yl)-2,5-dipheniyl tetrazolium bromide) testi ile gerçekleştirilmiştir. Her iki kanser hücresinde de konsantrasyon arttıkça hücre inhibisyonu artmıştır. Ancak A549 kanser hücrelerinde düşük konsantrasyonlarda da önemli etki gösterdiği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, leaves of wild pear (Pyrus elaeagnifolia) which have local names such as ‘cördük’ belonging to flora of Afyonkarahisar Büyükkalecik were used. The leaves of wild pear were collected from the mountains and dried for about 2 weeks before being exposed to direct sunlight. Extraction step was applied by grinding of dried leaves. Extraction time (30-45-60-75-80 min), temperature (25-30-40-55-70o C), ethanol concentration (% 0-20-40-60-80) were studied by varying the parameters. The characterization of the phenolics in the leaf composition was carried out by HPLC. Chlorogenic acid (2,2%) has the highest concentration in the leaf, this was followed by catechin hydrate (1,1%) and routine (0,4%). Total phenolic content of samples was determined by Folin - Ciocalteu method. The highest values in the parameters were observed at approximately 45 minutes at 40 °C and % 60 concentration. DPPH method was used to determine the antioxidant capacity of samples. Antioxidant capacity showed an increase until 75 minutes, 40 °C and %60 concentration, then a decrease was observed. The antimicrobial activities of extracts on the microorganisms such as Staphylococus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Pseudomonas aeruginosa were determined by disk diffusion method. The cytotoxic effect of extracts on MCF-7 ile A549 of cancer cells was determined by MTT (3-(4,5)-dimethylthiazol-2yl)- 2,5-dipheniyl tetrazolium bromide) test at optimum extraction conditions. However, it has been found that A549 also has a significant effect at low concentrations in cancer cells.
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAhlaten_US
dc.subjectMCF-7en_US
dc.subjectA549en_US
dc.subjectAntioksidan Aktiviteen_US
dc.subjectSitotoksisiteen_US
dc.subjectKanseren_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectFenolik Bileşikleren_US
dc.titleAfyonkarahisar Büyükkalecik florasina ait ahlat (pyrus ela- eagnifolia) bitkisi özütünün bazi kimyasal özelliklerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of some chemical characteristics of wild pear plant (pyrus elaeagnifolia) extract belong to flora of AfyonKarahisar Buyukkaleciken_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage71en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster