Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDuman, Erman
dc.contributor.authorHaşlak, Musa
dc.date.accessioned2019-05-14T10:38:42Z
dc.date.available2019-05-14T10:38:42Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5766
dc.description.abstractBu araştırmada, ham mısır yağının rafinasyon aşamaları olan ham yağ, nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyondaki fizikokimyasal ve nano boyuttaki değişimleri incelenmiş ve değerleri tespit edilmiştir. Asitlik, peroksit sayısı, refraktif indeks, viskozite, renk, sabunlaşma sayısı ve sabunlaşmayan madde sayısı, sterol, yağ asitleri kompozisyonu, mineral madde ve SEM analizi değerleri hesaplanmıştır. Son rafinasyon aşamasındaki asitlik, peroksit sayısı, refraktif indeks, viskozite, sabunlaşma sayısı, sabunlaşmayan madde sayısı sırasıyla % 0,08 mg KOH/g, 0 meq aktif oksijen/kg, 1,46 nD, 68,4 mPa, 202,88 mg KOH/gr, 0,23 g/kg hesaplanmıştır. Yağ asitleri kompozisyonuna bakıldığında, rafinasyonun son aşamasında toplam doymuş yağ asitleri % 12,44, doymamış yağ asitlerinden tekli doymamış yağ asitleri toplam % 31,09 ve çoklu doymamış yağ asitleri toplam % 56,96 olarak tespit edilmiştir. Son rafinasyon aşaması olan deodorizasyonda mısır yağında sterol kompozisyonuna bakacak olursak; kampasterol, stigmasterol, Δ5,23-Stigmastadienol, klerosterol, beta-sitosterol ve Δ7-Stigmastenol tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, crude oil, neutralisation, bleaching vinterisation that are the stages of refining of crude corn oil and physicochemical and nano-sized changes in deodorisation were analyzed and their valves were determined. Acidity, peroxide value, refractivite index, viscosity, color, saponification value and the value of unsaponification matters, sterol, fatty acid composition, mineral matter, and the value of SEM analysis were measured. Acidity, peroxide value, refractive index, viscosity, saponification value and the value of unsaponification matters were measured as 0,08 mg KOH/g, 0 meq active oxygen/kg, 1,46 nD, 68,4 mPa, 202, 88 mg KOH/g, 0,23 g/kg respectively. When it was looked at fatty acids composition, total saturated fatty acids was measured as 12,44 %, total monounsaturated fatty acids of unsaturated fatty acids was meusured as 31,09 % and total polyunsaturated fatty acids was measured as 56,96 % at the last stage of refining. When is was looked at sterol composition of corn oil in deodorisation that is the last stage of refining, campesterol, stigmasterol, Δ5,23-stigmastadienol, clerosterol, beta-sitosterol, Δ7-stigmastenol were determined.
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMısıren_US
dc.subjectRafinasyon
dc.subjectYağ Asitleri
dc.subjectGaz Kromotografisi,
dc.subjectDeodorizasyon
dc.subjectHam Yağ
dc.subjectCorn
dc.subjectRefining
dc.subjectFatty Acids
dc.subjectGas Chromatography
dc.subjectDeodorization
dc.subjectCrude Oil
dc.titleMısır yağının rafinasyon aşamalarında meydana gelen fizikokimyasal değişmeler ve nanoboyuttaki safsızlıkların tespit edilmesien_US
dc.title.alternativeThe detection of impurities in nanoscale and physico-chemical changes occuring in refined stages of corn oilen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage61en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster