Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorUysal Akkuş, Gülden
dc.contributor.authorErbaş, Merve
dc.date.accessioned2019-05-16T06:50:27Z
dc.date.available2019-05-16T06:50:27Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/5835
dc.descriptionThis thesis was made in order to determine the chemical content of polyethylene, polyethylene terephthalate, polypropylene plastic packaging materials, plastic and glass packaging materials which come into contact with food produced during the fall of 2017 and to observe the package which provides a longer and healthier shelf life for food in equal conditions of glass and tin packaging. Four most widely used food products have been identified in plastic packaging materials. It has a different chemical content; plastic packaging, glass packaging and tin packaging. Comparisons were made at +4°C storage conditions without changing the same type of packaging material and food product. In plastic packaging materials, microorganisms originating from food have been determined as the result of plasticizers passing to food. A total of 24 samples in contact with the packaging with different chemical structure were determined by the yeast-mold, aerob general live, enterobacteria, microcoke and staphylococcus microorganisms drop plaque technique in food samples. The chemistry of plastic materials and the microbial activity of plasticizers to food have been interpreted. The chemical content of the packaging that provides a longer and healthier shelf life for food has been determined. The prevention of the potential public health risk that may arise due to plastic consumption has been discussed. The negative effects of chemically inert storage containers on human health are interpreted.en_US
dc.description.abstractBu tez 2017 güz döneminde üretimi yapılan gıda ile temas eden plastik türlerinden polietilen, polietilen tereftalat, polipropilen plastik ambalaj malzemeleri, cam ve teneke ambalaj ile aynı gıdaların eşit saklama koşulunda gıdaya saklama ömrünü uzun ve daha sağlıklı sunan ambalajı gözlemlemek, kimyasal içeriğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Plastik ambalaj malzemelerinde en yaygın kullanılan 4 farklı gıda ürünü belirlenmiştir. Kimyasal içeriği farklı olan, gıda ile temas eden; plastik ambalaj, cam ambalaj ve teneke ambalaj kullanılmıştır. Aynı tür ambalaj malzemesi ve gıda ürünü değiştirilmeksizin +4°C saklama koşullarında karşılaştırma yapılmıştır. Plastik ambalaj malzemelerinde plastikleştiricilerin gıdaya geçişi sonucu, gıda kaynaklı olan mikroorganizmalar belirlenmiştir. Farklı kimyasal yapıdaki ambalajı ile temas eden toplam 24 adet numune gıda örneklerindeki maya-küf, aerob genel canlı, entero bakteriler, mikrokok ve stafilokok mikroorganizmalar damla plak tekniği ile belirlenmiştir. Plastik malzemelerdeki kimyasalların ve plastikleştiricilerin gıdaya geçişi mikrobiyel aktivitelerle yorumlanmıştır. Gıdaya saklama ömrünü daha uzun ve sağlıklı sunan ambalajın kimyasal içeriği belirlenmiştir. Plastik tüketimine bağlı olarak oluşabilecek potansiyel halk sağlığı riskinin önlenmesi tartışılmıştır. Kimyasal olarak inert olan saklama kaplarının insan sağlığına olumsuz etkileri yorumlanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPlastik, Polietilen, Polietilenteraftalat, Mikrobiyel Aktivite, Kimyasal Analizen_US
dc.titleFarklı Bileşenlerdeki Plastik Ambalajlarda Muhafaza Edilen Bazı Süt Ürünlerinde Mikrobiyal Gelişiminin İncelenmesien_US
dc.title.alternativeDetectıon of Mıkrobıyel Actıvıty in The Plastıc Storage Contaıners of Dıfferent Componentsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentAfyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Esntitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage105en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster