Bölüm "Mühendislik Fakültesi" Fen Bilimleri Enstitüsü için listeleme
Toplam kayıt 128, listelenen: 41-60
-
Engel teknolojisinin taze dilimlenerek paketlenmiş patlıcanlara uygulanması
(2019)Bu çalışmanın amacı taze olarak dilimlenmiş patlıcanlar için engel teknolojisinin kullanımının araştırılması ve mikrobiyal, fiziksel ve fizikokimyasal kalite kriterlerindeki değişimlerin depolama sürecinde incelenmesidir. ... -
Engelliler için Türk işaret dilini öğrenen ve sınıflandıran duyusal eldiven tasarımı ve uygulaması
(2020)Bu çalışmada duyma veya konuşma engeli olan insanların iletişim sağlayabilmelerine yardımcı olabilecek bir işaret dili tanıma eldiveni tasarımı ve uygulaması yapılmıştır. Tasarımda kullanılan eldivenlerde, 12 adet esneklik ... -
Esd tekniği ile değişik alaşım ve elementlerle kaplanmış çelik levhaların balistik performanslarının incelenmesi
(2019)Bu araştırmanın amacı, ESD (Elektro-spark Deposition) yöntemi ile Tungsten, Tungsten alaşımları ve paslanmaz çelik kullanılarak çelik plakaların kaplanması sağlanacak ve balistik altı hızlarda delinme kapasitesinin ölçülmesi ... -
Eıckhoff sl 300’ün çayırhan yeraltı kömür işletmeleri e ve h sahalarındaki üretim performanslarının kömür ve yankayacın fiziko-mekanik özellikleri göz önüne alınarak incelenmesi
(2019)Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini en iyi gösteren parametreler kişi başına düşen enerji üretim ve tüketim miktarlarıdır. Gelişmekte olan ülkeler arasında sayılan Türkiye’de, enerji tüketim miktarları rakibi olan ülkelere ... -
Farklı ekstraksiyon metotları ile elde edilen kenevir tohum ve yağlarının fiziksel ve kimyasal kompozisyonu
(2021)Bu araştırma kapsamında soğuk sıkım ve sokselet ekstraksiyonu ile elde edilen kenevir tohumu yağlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti için; kuru madde, kül, serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, iyot sayısı ... -
Farklı haşhaş tohumlarıyla üretilen tarhananın bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
(2019)Bu araştırmada, geçmişten günümüze kadar gelmiş geleneksel bir gıda maddesi olan tarhanaya fonksiyonellik kazandırmak amacı ile sarı, beyaz ve siyah haşhaşın farklı oranlarda (%10-20) ilavesi yapılarak kuru tarhana üretimi ... -
Farklı koşullarda kurutulan Trabzon hurması (diospyros kaki) ve kivi (actinidia deliciosa)’nin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametrelerinin incelenmesi
(2021)Kurutma işlemi gıdaların muhafazasında kullanılan en yaygın işlemlerden biridir. Bu çalışmada farklı ortamlarda kurutulan Trabzon hurması ve kivi örneklerinin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalite parametrelerinin ... -
Fermente sucuklarda nitrit yerine nisin kullanımının bazı gıda patojenleri üzerine etkileri
(2019)Bu araştırmada, farklı oranlarda nitrit ve nisin ilaveleriyle üretilen sucuk hamurlarına et ve et ürünlerinde gelişmesi muhtemel dört öncelikli gıda patojeni(Escherichia coli, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria ... -
Fermente sucukların bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalite kriterleri üzerine zerdeçalın etkisinin belirlenmesi
(2020)Bu araştırmada, fermente Türk sucuğuna farklı oranda katılan zerdeçalın etkileri incelenmiştir. Zerdeçal seviyelerine göre %1.75 (Z1), %3.50 (Z2), %5.25 (Z3) ve zerdeçal içermeyen örnek kontrol (K) grubu olarak alınmıştır. ... -
Fotovoltaik (pv) paneller için fotokatalitik, antibakteriyel ve yansıma önleyici yüzey kaplamaların geliştirilmesi ve karakterizasyonu
(2020)Bu araştırmada, PV panel yüzeylerinin çevresel etkilerden kaynaklı (toz, kir ve CO2 vb.) kirlenme nedeniyle çıkış güçlerinde verim kaybı oluşmaktadır. Bu etkiyi azaltmak için geliştirilen kendi kendini temizleyen, foto ... -
Fpga üzerinde görüntü işleme algoritmalarının gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmesi
(2020)Son yıllarda yoğun çalışma yapılan alanlardan birisi olan görüntü işleme, birçok mühendislik alanında başarıyla kullanılmaktadır. Görüntü işleme, girişleri ve çıkışları görüntüler olan işlemleri ve ayrıca bu görüntülerden ... -
Geçirimsizlik sağlayan beton katkılarının donatı korozyonuna etkisi
(2019)Kullanımı en yaygın yapı malzemesi olan betonda, özellikle son yıllarda yaşanan depremler sonrasında sadece dayanım (yük taşıma kapasitesi) standartlarının yeterli olmadığı görülmüştür. Betonun boşluklu yapısı sebebiyle ... -
Geopolimer betonlarda dayanıklılık özelliklerinin araştırılması
(2019)Bu çalışmada ana hammadde olarak puzolanik karakteristiklere sahip olan termik santral atığı olan uçucu kül (UK) kullanılmıştır. Kullanılan Uçucu kül Kütahya Tunçbilek Termik santralinden temin edilmiştir. Örneklerin ... -
Giyotin sac kesme tezgahı zemin titreşim hareketinin araştırılması
(2019)Bu çalışmada, giyotin tezgahının üretmiş olduğu kuvvetten dolayı makinenin gövdesinde ve zemindeki titreşim büyüklükleri belirlenmiştir. Dört kanalla ivme ölçerle yer değiştirme, hız ve ivme değerleri ölçülmüştür. Giyotin ... -
Gnss hız doğruluklarına etki eden parametrelerin belirlenmesi
(2019)Bu araştırmada, GNSS noktalarının hızlarını etkileyen temel faktörlerin neler olduğu araştırılmıştır. GNSS hız doğruluklarının iyileştirilmesinde, en uygun kampanya sayısı, kampanyalar arası geçen süre ve ölçü süresini ... -
Gnss ölçüleri ile tektonik hareketlerin modellenmesi: gülbahçe fayı örneği
(2020)Bu çalışmada, İzmir kenti ve çevresi için deprem üretme potansiyeli olan diri faylardan Gülbahçe fayının kinematik yapısı incelenmektedir. İzmir’in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinin bir kısmını içeren çalışma bölgesinde, ... -
GNSS ölçüleriyle fayların izlenmesi: karaburun fayı örneği
(2020)Bu araştırmada, Karaburun fayı yakın çevresine daha önceki çalımlarda kullanılmak üzere tesis edilen 6 adet GNSS ölçü noktası kullanılmıştır. (2018-2019 yılları arasında) 3 kampanya GNSS ölçüleri yapılarak noktaların hızları ... -
Gnss/nivelman verisi ile yerel jeoid profilinin farklı enterpolasyon yöntemleriyle çıkarılması
(2019)Jeoid belirleme, yeryüzünde yatay konumu belirli bir noktanın jeoid yüksekliğinin dijital ya da analog olarak üretilmesine imkân verecek şekilde verilerin tasarlanıp modellendirilmesidir. Jeoid modelleri yerel, bölgesel, ... -
Grafen nanotabaka katkılı Tio2 kullanarak boya duyarlı güneş hücresi üretimi
(2021)Bu çalışmamızda farklı silan bağlayıcı bileşiklerine nano boyutlu, birkaç tabakalı grafen nanotabaka katkılı boyar madde içeren TiO2 ince filmler üretilmiştir. Çalışmada grafen nanotabaka (7μ, 18μ, 30μ) miktarı, TiO2’ nin ... -
Gıda Katkısı Olarak Kullanılan Biberiye, Kekik Ve Defnenin Etken Maddelerinin Karşılaştırılmaları Üzerine Araştırmalar
(2021)Bu çalışmada, süperkritik karbondioksit (SC-CO2) ve distilasyon yöntemleriyle ekstrakte edilen kekik (Thymus vulgaris L.), biberiye (Rosmarinus officinalis L.) ve defne (Laurus nobilis L.) uçucu yağların kimyasal bileşimi ...