Flor Grubu Taşıyansudaçözünebilir Kaliks[4]Aren Polimerlerinin Sentezi
Abstract
Bu çalışma pentafloro benzil grubu taşıyan suda çözünebilen polimerik yapıdaki kaliks[4]arenin sentezlenmesini içermektedir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (FTIR, 1H NMR, 13C NMR), element analizi ile aydınlatıldı.
Sentez çalışmalarında, literatürde belirtilen metodlardan yararlanarak 5,11,17,23-tetra-tert-bütil-25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren 1 sentezlendikten sonra, bu bileşik yine literatüre göre asetonitrilin çözücü olduğu ortamda K2CO3 beraberinde penta floro benzil bromür ile etkileştirilerek bileşik (2) sentezlendi. Daha sonra 2 nolu bileşik susuz THF’in çözücü olduğu ortamda NaH beraberinde polietilen glikol mono metil eter monotosilat ile etkileştirilerek 4 nolu bileşik elde edildi.
Sentezlenen 2 ve 4 nolu bileşiklerin antimikrobiyal özelliğini araştırmak için mikroorganizma türlerinden Escherichia coli, Klepsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes,Staphylococcus aureus, Proteus sp, Micrococcus luteus, Salmonella typhimurium, Bacillus subtilis, Bacillus cereus bakterileri kullanılarak biyolojik aktivite çalışması gerçekleştirildi.
Elde edilen sonuçlara göre 4 nolu bileşiğin en çok etkiyi Bacillus cereus ve Micrococcus luteus üzerine en az etkiyi ise Staphylococcus aureus üzerine gösterdiği söylenebilir. 2 nolu bileşiğin ise Staphylococcus aureus ve Proteus sp üzerine herhangi bir etkisi gözlenmezken, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis'e karşı mukayese antibiyotiklerine yakın bir etkisi gözlenmektedir.
Sentezlenen 4 nolu bileşiğin ayrıca floresans boyama özelliği de incelendi. Elde edilen sonuçlardan Gram (-) Staphylococcus aureus'un bu bileşik ile boyandığı, E.coli G (+)'nin ise boyanmadığı gözlenmektedir.
Bunlara ilaveten sentezlenen 4 nolu bileşiğin korozyon çalışması da yapıldı. Elde edilen verilerden kullanılan inhibitörün yüzeyde fiziksel olarak adsorplandığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]