Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÇağlar, Abdullah
dc.contributor.authorUçar, Mehmet Tuğrul
dc.date.accessioned2019-05-24T06:31:55Z
dc.date.available2019-05-24T06:31:55Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/6130
dc.description.abstractBu araştırmada, Kaynağı ülkemizde bulunan ve piyasaya arz edilen mineralli sularda fiziksel (bulanıklık), kimyasal (toplam sertlik, bikarbonat, karbonat, pH, iletkenlik, kalsiyum, magnezyum, amonyum, potasyum, sodyum, demir, florür, sülfat, klorür, nitrat, nitrit, bakır, silikat, fosfat, mangan, kurşun, krom, kadmiyum, borat) ve mikrobiyolojik analizler (toplam mezofilik aerobik bakteri, Salmonella, Fekal Streptokok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, patojen stafilokoklar, E. coli, total koliform) yapılarak, mineral kompozisyonun farklılıklarının neler olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Türkiye’de üretilen ve satışa arz edilen 25 mineralli su analize tabi tutulmuştur. Mineralli toplam mineral madde, bikarbonat, kalsiyum, silikat, magnezyum, sülfat, potasyum, sodyum, klorür, fosfat, toplam sertlik, demir, florür, nitrit, amonyum, mangan, nitrat, bakır, kurşun, krom, borat, bulanıklık, iletkenlik, pH ve toplam mezofilik aerob bakteri değerleri anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,01). Karbonat, kadmiyum, Salmonella, Fekal Streptekok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, E.coli, total koliformlar ve patojen stafilokoklar değerlerinde ise önemli farklılıklar saptanmamıştır (p>0,1). Türkiye’de üretilen mineralli suların toplam mineral madde miktarları yüksek değerlerdedir. Türkiye’de üretilen mineralli suların toplam mineral madde miktarlarının ortalaması 2104,74 mg/L’ dir. 25 mineralli su örneğinin 16 tanesi 1500 mg/L’den daha fazla mineral içeriğine sahip zengin mineralli su sınıfındadır. Toplam mineral içeriğini oluşturan anyon ve katyon değerlerine göre Türkiye’deki mineralli sular Bikarbonat (ort: 1385,63 mg/L), Sodyum (ort: 217,03 mg/L), Kalsiyum (ort: 185,64 mg/L) Magnezyum (ort: 94,3 mg/L) ve Sülfat (ort: 93,7 mg/L) yönünden zengin karakterdedir. Türkiye’de üretilen mineralli sular ortalama olarak 62,4 mg /L Klorür, 45,27 mg/L Silikat, 20,56 mg/L Potasyum ve 5,29 mg /L Borat ihtiva etmektedir. Mineral değerleri arasındaki farklılıklar mineralli su kaynaklarının bulunduğu lokasyonlardaki kayaçlar ve topografik yapı ile ilişkili olarak farklılıklar arz etmektedir. Borat parametresinin yüksek ölçüldüğü lokasyonlar Bor yataklarına yakın olan Eskişehir ve Afyon civarındaki mineralli sulardır. Türkiye’de üretilen mineralli sular, zengin mineral içeriğine sahip olmasından dolayı kişi başı yıllık tüketim miktarları arttırılarak günlük mineral ihtiyacının karşılanmasında tercih edilmesi gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMineralli su, toplam mineral madde, mikrobiyolojik özellikler.en_US
dc.titleTürkiye’de Üretilen Mineralli Suların Fizikokimyasal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerien_US
dc.title.alternativePhysıcochemıcal And Mıcrobıologıcal Propertıes Of Mıneral Waters Bottled In Turkeyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage78en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster