Mikrobiyolojik Disk Difüzyon Yöntemi ile Elde Edilen Görüntülerin Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme Teknikleri ile Analizi
Özet
Klinikte antimikrobiyal tedavi, duyarlılık testlerinin sonuçlarına göre belirlenmektedir. Antimikrobiyal duyarlılık testleri, antimikrobiyal ajanın belli bir bakteri türüne karşı in-vitro etkinliğini saptamak amacıyla uygulanan testlerdir. Bu çalışmada görüntü işleme teknikleri kullanılarak test aşamasında meydana gelebilecek kontaminasyonların ortadan kaldırılması ve test sonuçlarının okunmasında uzmanlara destek verebilecek bir sistemin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Tasarlanan sistemde, plakalar üzerinden görüntülerin alınıp kaydedilebilmesiyle; testlerin doğruluk ve güvenirliliğinin arttırılması, testlerde okuyucuya bağlı anlık hataların minimum düzeye indirilmesi, hastalıkların belirlenmesinde daha hızlı ve güvenilir sonuçların alınması hedeflenmiştir.
Çalışma kapsamında bakterilerin üreyebileceği şartlara sahip kabin gerekli donanımlarla desteklenerek görüntü alımına uygun hale getirilmiştir. Mikrobiyolojik disk difüzyon yöntemi ve Potato Dextrose Agar (PDA) kullanılarak yapılan ekimler kabin içerisinde gerçek zamanlı olarak izlenerek kullanıcının belirlediği aralıklarla görüntüler alınarak dokümante edilmiştir. Escherichia coli (ATCC 25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) ve Salmonella suşları bu çalışmada kullanılmıştır. Revize edilen inkübatör kabininin ışık dağılımının homojenliği plexiglass ve vinil malzeme kullanılarak sağlanmıştır. Görüntülerin alınması, kaydedilmesi ve işlenmesi kısmında Matlab yazılımından faydalanılmıştır. Bir yazılım ara yüzü oluşturularak kullanıcıdan alınacak seçimlere bağlı olarak testler yapılmıştır.
Geliştirilen sistem ile inkübasyon süresince sıcaklık ve nem gibi çevresel parametreler ile inkübasyon süresince meydana gelen değişimler belli zaman aralıkları ile kayıt altına alınmıştır. Bu sayede ilaç ile bakteri arasında oluşan etkileşim zamana bağlı olarak incelenmiştir. Elde edilen görüntülerden tasarlanan program aracılığıyla bakterilerin gelişim evreleri ve belli antibiyotiklere karşı duyarlılık-dirençlilik durumları belirlenmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6206Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]