dc.contributor.advisor | Şevik, Ramazan | |
dc.contributor.author | Denktaş, Sevgül | |
dc.date.accessioned | 2019-05-28T12:43:38Z | |
dc.date.available | 2019-05-28T12:43:38Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11630/6307 | |
dc.description | In this study, effects of natural antimicrobials: nisin and sodium lactate on physical,
chemical and microbiologic of heat treated sausages have been examined. In the study,
some control samples, which include 100 ppm nisin, 250 ppm nisin, sodium lactate at the
rate of 1%, sodium lactate at the rate of 2%, 2% sodium lactate + 250 ppm nisin
respectively and the one, which doesn’t include antimicrobial have been prepared. TBA
values has increased greatly after the 30 day storage and the control has determined as
0,5382, 0,2366, 0,2964, 0,3228, 0,0884 and 0,0770 mg malonaldehit/kg for 100 ppm nisin,
250 ppm nisin, 1% sodium lactate, 2% sodium lactate and 2% sodium lactate + 250 ppm
nisin samples respectively on the 60th day of the storage process. Among all samples, the
least TBA values have appeared in the samples with 2% sodium lactate addition. For all
periods, the highest pH values have measured in the samples with 2% sodium lactate
addition. During the storage process, the percentage of the moisture rate has decreased in
all samples. It has been detected that protein and oil rates increased in parallel with the
increase of dry matter rate in all samples. There has been no significant change in the L*
values of samples whereas an increase for the first 15 days and a decrease after the 15th day
for a* values and a decrease for b* values after the 30th day of the storage have been stated.
Microbial load has been at the least level in all storage periods for the samples, which
include 250 ppm nisin, 2% sodium lactate and 2% sodium lactate + 250 ppm nisin
respectively. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalısmada, doğal antimikrobiyaller olan nisin ve sodyum laktatın, ısıl islem görmüs
sucukların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkisi incelenmistir.
Çalısmada 100 ppm nisin, 250 ppm nisin, % 1 oranında sodyum laktat, % 2 oranında
sodyum laktat, % 2 sodyum laktat+ 250 ppm nisin ve antimikrobiyal içermeyen kontrol
örnekleri hazırlanmıstır. TBA değerleri 30 gün depolamadan sonra yüksek oranda artıs
göstermis depolamanın 60. gününde kontrol, 100 ppm nisin, 250 ppm nisin, % 1 oranında
sodyum laktat, % 2 oranında sodyum laktat, ve % 2 sodyum laktat + 250 ppm nisin
örneklerinde sırasıyla 0,5382 mg malonaldehit/kg, 0,2366 mg malonaldehit/kg, 0,2964 mg
malonaldehit/kg, 0,3228 mg malonaldehit/kg, 0,0884 mg malonaldehit/kg ve 0,0770 mg
malonaldehit/kg olarak saptanmıstır. Tüm örnekler arasında en düsük TBA değerleri %2
sodyum laktat katkılı örneklerde olmustur. pH değerleri tüm periyotlarda %2 sodyum laktat
katkılı örneklerde en yüksek ölçülmüstür. % nem oranı depolama boyunca bütün örneklerde
azalmıstır. Protein ve yağ oranlarının bütün örneklerde kuru madde oranındaki artısa paralel
olarak artıs gösterdiği tespit edilmistir. Örneklerin L* değerlerinde ilk 15 gün artıs daha
sonra düsüs gösterdiği, a* değerlerinde ısıl islem öncesi artıs daha sonra düsüs gösterdiği ve
b* değerlerinde ise depolamanın 30. gününden sonra düsüs gösterdiği saptanmıstır.
Mikrobiyal yük 250 ppm nisin, %2 sodyum laktat ve %2 sodyum laktat + 250 ppm nisin
kullanılan örneklerde tüm depolama periyotlarında en az olmustur. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sucuk, nisin, sodyum laktat, ısıl islem, mikrobiyoloji, kimyasal değisim | en_US |
dc.title | DOĞAL ANTİMİKROBİYALLERİN ISIL İSLEM GÖRMÜS SUCUKLARIN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ | en_US |
dc.title.alternative | EFFECTS OF NATURAL ANTIMICROBIALS ON SOME QUALITY FEATURES OF HEAT TREATED SAUSAGES | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 86 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |