TÜRKİYE’DE ŞİŞELENEN MİNERALLİ SULARIN FİZİKOKİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Özet
Bu arasttırmada, Kaynağı ülkemizde bulunan ve piyasaya arz edilen mineralli sularda fiziksel (bulanıklık), kimyasal (toplam sertlik, bikarbonat, karbonat, pH, iletkenlik, kalsiyum, magnezyum, amonyum, potasyum, sodyum, demir, florür, sülfat, klorür, nitrat, nitrit, bakır, silikat, fosfat, mangan, kurşun, krom, kadmiyum, borat) ve mikrobiyolojik analizler (toplam mezofilik aerobik bakteri, Salmonella, Fekal Streptokok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, patojen stafilokoklar, E. coli, total koliform) yapılarak, mineral kompozisyonun farklılıklarının neler olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Türkiye‟de üretilen ve satışa arz edilen 25 mineralli su analize tabi tutulmuştur. Mineralli toplam mineral madde, bikarbonat, kalsiyum, silikat, magnezyum, sülfat, potasyum, sodyum, klorür, fosfat, toplam sertlik, demir, florür, nitrit, amonyum, mangan, nitrat, bakır, kurşun, krom, borat, bulanıklık, iletkenlik, pH ve toplam mezofilik aerob bakteri değerleri anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,01). Karbonat, kadmiyum, Salmonella, Fekal Streptekok, Pseudomonas aeruginosa, sülfat redükte eden anaeroplar, E.coli, total koliformlar ve patojen stafilokoklar değerlerinde ise önemli farklılıklar saptanmamıştır (p>0,1).
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11630/6350Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [879]