dc.contributor.advisor | Bulut,Sait | |
dc.contributor.author | Eteş, Eda | |
dc.date.accessioned | 2019-06-10T11:34:49Z | |
dc.date.available | 2019-06-10T11:34:49Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/6408 | |
dc.description | In this study, seasonal variation of fatty acid levels in muscle tissues of Squalius pursakensis ve Capoeta baliki were investigated. Fatty acid compositions have been determined in muscle tissues of fish by gas chromatography using a mixture of fatty acid standards.
In muscle tissues of fish, significant variations have been varied in fatty acid percentages among the seasons. According to the gas chromatography results, following saturated fatty acids: myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0) and arachidic acid (C20:0); monounsaturated fatty acids: myristoleic acid (C14:1), pentadecenoic acid (C15:1), palmitoleic acid (C16:1), heptadecenoic acid (C17:1), oleic acid (C18:1); and polyunsaturated fatty acids: linoleic acid (C18:2ro6), y-linolenic acid (C18:3ro6) linolenic acid (C18:3ro3), eicosatrienoic acid (C20:3ro3), arachidonic acid (C20:4ro6), eicosapentaenoic acid (C20:5ro3) and docosahexaenoik acid (C22:6 ro3) were higher than the other fatty acids.
It was concluded that seasonal variations in fatty acid percentages of muscle tissues of
S. pursakensis ve C. balikii could be influenced by ecological and physiological factors. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Yukarı Sakarya Havzası’nda yaşayan Squalius pursakensis ve Capoeta baliki’nin kas dokusundaki yağ asitlerinin mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Balıkların kas dokularındaki yağ asidi kompozisyonu gaz kromatografisinde belirlenmiştir.
Balıkların kas dokularında yağ asidi oranları mevsimlere göre önemli derecede farklılık göstermiştir. Sonuçlara bakıldığında doymuş yağ asitlerinden miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), araşidik asit (C20:0) ve tekli doymamış yağ asitlerinden miristoleik asit (C14:1), pentadekenoik asit (C15:1), palmitoleik asit (C16:1), heptadekenoik asit (C17:1), oleik asit (C18:1) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden linoleik asit (C18:2ro6), y-linolenik asit (C18:3ro6), linolenik asit (C18:3ro3), eikosatrienoik asit (C20:3ro3), araşidonik asit (C20:4ro6) eikosapentaenoik asit (C20:5ro3) ve dokosaheksaenoik (C22:6ro3) asit oranları diğer yağ asitlerine göre daha yüksek bulunmuştur.
Squalius pursakensis ve Capoeta baliki’nin kas dokularındaki yağ asidi oranlarının mevsimsel değişimleri ekolojik ve fizyolojik faktörlere göre değişim göstermiş olabileceği sonucuna varılmıştır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yağ asidi, Yukarı Sakarya Havzası, Squalius pursakensis, Capoeta baliki | en_US |
dc.title | YUKARI SAKARYA HAVZASI’NDA YAŞAYAN BALIK TÜRLERİNDEKİ YAĞ ASİTLERİ DEĞİŞİMİNİN MEVSİMSEL OLARAK BELİRLENMESİ | en_US |
dc.title.alternative | DETERMİNATİON OF FATTY ACİDS CHANGES İN FİSH SPECİES LİVİNG İN UPPER SAKARYA BASİN | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 44 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |