Algılanan örgütsel destek ile duygusal emek davranışları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma: Afyonkarahisar’daki beş yıldızlı otel işletmeleri örneği
Özet
Bu araştırmada beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerinde yapılan bir uygulamayla, algılanan örgütsel destek ile duygusal emek davranışları (yüzeysel davranış, samimi davranış ve derin davranış) arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Afyonkarahisar ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan toplam 544 çalışana anket uygulanmıştır.
Araştırmada, beş yıldızlı otel işletmeleri çalışanlarının algılanan örgütsel destek düzeyleri ve sergiledikleri duygusal emek davranışları ile bireysel değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına ilişkin ölçümler için t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların algılanan örgütsel destek düzeyleri ile sergiledikleri duygusal emek davranışları arasındaki ilişki korelasyon analizi ile belirlenmiştir.
Araştırmada, katılımcıların algılanan örgütsel destek düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu ve duygusal emek davranışları içerisinde en yüksek derin davranış sergileme eğiliminde olduklarına ilişkin görüş bildirmişlerdir. Bununla birlikte, algılanan örgütsel destek ile samimi davranış ve derin davranış arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu, yüzeysel davranış ile ise negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. This study is intends to explain the relation between perceived organizational support and emotional labor behaviors (surface acting, genuine acting and deep acting) so an empirical study has been conducted on the employees of the five-star hotels. In order to serve this purpose, the questionnaire form was applied to 544 employees working at the five-star hotels operating in Afyonkarahisar.
In the study, whether the opinions of the five-star hotels employees on perceived organizational support and emotional labor behaviors differs significantly according to individual attributes through independent samples t-test and one way anova have been tested. In addition to this, the relation between the opinions on perceived organizational support and emotional labor behaviors have been identified with correlation analysis.
In the study, the participants stated that their perceived organizational support levels were above the middle level and that they tended to exhibit the deep acting among the emotional labor behaviors. In addition to this, it was found that there was a moderate significant relationship between perceived organizational support with genuine acting and deep acting, and a low level negative correlation with surface acting.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/6676Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1691]