dc.contributor.advisor | Durmuş, İbrahim | |
dc.contributor.author | Kale, Oğuz | |
dc.date.accessioned | 2019-08-08T11:56:17Z | |
dc.date.available | 2019-08-08T11:56:17Z | |
dc.date.issued | 19.07.2019 | en_US |
dc.date.submitted | 2019-06-19 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11630/6793 | |
dc.description.abstract | Rumen fermentasyonunu manipüle etmek amacıyla antibiyotikler yerine yem katkı maddeleri olarak doğal ürünlerin kullanılmasına yönelik ilgi artmıştır. Bu çalışma koyunlarda yeme saponin içeriği yüksek Yucca schidigera (YS) bitkisi ile zeolitlerin birlikte katılmasının plazma AST, ALT ve GGT düzeylerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada her bir grupta 1-2 yaş aralığında ve merinos ırkı 6 erkek koyun olmak üzere toplam 24 baş koyun kullanıldı. Koyunlar, temel yeme; Kontrol, Zeolit (%3), Yucca schidigera (YS,1500 ppm) ve Zeolit (%3)+YS (1500 ppm) ilave edilmiş yemlerle bir ay süresince beslendi. Denemenin sonunda tüm gruplardan alınan kan örneklerinde, plazma AST, ALT ve GGT düzeyleri belirlendi. Çalışmada, yeme zeolit ve YS ilavesinin ALT ve AST üzerine etkisinin olmadığı, buna karşın zeolit ilavelerinin GGT düzeylerini düşürdüğü tespit edildi. Sonuç olarak, yeme bu çalışmada uygulanan zeolit ve YS takviyesinin koyunların karaciğer sağlığında olumsuz etkisinin olmadığı kanaatine varıldı. | en_US |
dc.description.abstract | The interest in using natural products as feed additives instead of antibiotics has increased in order to manipulate rumen fermentation. The purpose of current work was to determine effects of co-addition zeolites of and Yucca schidigera (YS) plant containing high level of saponin to sheep feed on plasma AST, ALT and GGT levels. A total of 24 sheep were usedas 6 of each group. Sheep was fed foronemonth as control, supplemented with zeolite (3%), Yucca schidigera (YS, 1500 ppm) and zeolite (3%) + YS (1500 ppm) tobasal diet. When trial finished, plasma AST, ALT and GGT levels were determined in blood samples taken from all groups. In the study, detected supplement of zeolite and YS did not have an impact on ALT and AST, whereas zeolite additions decreased GGT levels. As a result; zeolite and YS supplementation applied in this study did not have a negative impact liver welfare sheep. | en_US |
dc.description.sponsorship | Bu tez Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından 18.SAĞ.BİL.29 Proje numarası ile desteklenmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Koyun | en_US |
dc.subject | Zeolit | en_US |
dc.subject | Saponinler | en_US |
dc.subject | Karaciğer Enzimleri | en_US |
dc.subject | Yem | en_US |
dc.title | Koyunlarda yeme zeolit ve yucca schidigera tozu ilavesinin bazı karaciğer enzimlerine (AST, ALT, GGT) etkilerinin karşılaştırılması | en_US |
dc.title.alternative | The comparison of effects of supplementation of zeolite and Yucca schidigera powder to diet on liver enzymes (AST, ALT, GGT) in sheep. | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |