Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDurmuş, İbrahim
dc.contributor.authorKale, Oğuz
dc.date.accessioned2019-08-08T11:56:17Z
dc.date.available2019-08-08T11:56:17Z
dc.date.issued19.07.2019en_US
dc.date.submitted2019-06-19
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/6793
dc.description.abstractRumen fermentasyonunu manipüle etmek amacıyla antibiyotikler yerine yem katkı maddeleri olarak doğal ürünlerin kullanılmasına yönelik ilgi artmıştır. Bu çalışma koyunlarda yeme saponin içeriği yüksek Yucca schidigera (YS) bitkisi ile zeolitlerin birlikte katılmasının plazma AST, ALT ve GGT düzeylerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada her bir grupta 1-2 yaş aralığında ve merinos ırkı 6 erkek koyun olmak üzere toplam 24 baş koyun kullanıldı. Koyunlar, temel yeme; Kontrol, Zeolit (%3), Yucca schidigera (YS,1500 ppm) ve Zeolit (%3)+YS (1500 ppm) ilave edilmiş yemlerle bir ay süresince beslendi. Denemenin sonunda tüm gruplardan alınan kan örneklerinde, plazma AST, ALT ve GGT düzeyleri belirlendi. Çalışmada, yeme zeolit ve YS ilavesinin ALT ve AST üzerine etkisinin olmadığı, buna karşın zeolit ilavelerinin GGT düzeylerini düşürdüğü tespit edildi. Sonuç olarak, yeme bu çalışmada uygulanan zeolit ve YS takviyesinin koyunların karaciğer sağlığında olumsuz etkisinin olmadığı kanaatine varıldı.en_US
dc.description.abstractThe interest in using natural products as feed additives instead of antibiotics has increased in order to manipulate rumen fermentation. The purpose of current work was to determine effects of co-addition zeolites of and Yucca schidigera (YS) plant containing high level of saponin to sheep feed on plasma AST, ALT and GGT levels. A total of 24 sheep were usedas 6 of each group. Sheep was fed foronemonth as control, supplemented with zeolite (3%), Yucca schidigera (YS, 1500 ppm) and zeolite (3%) + YS (1500 ppm) tobasal diet. When trial finished, plasma AST, ALT and GGT levels were determined in blood samples taken from all groups. In the study, detected supplement of zeolite and YS did not have an impact on ALT and AST, whereas zeolite additions decreased GGT levels. As a result; zeolite and YS supplementation applied in this study did not have a negative impact liver welfare sheep.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından 18.SAĞ.BİL.29 Proje numarası ile desteklenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKoyunen_US
dc.subjectZeoliten_US
dc.subjectSaponinleren_US
dc.subjectKaraciğer Enzimlerien_US
dc.subjectYemen_US
dc.titleKoyunlarda yeme zeolit ve yucca schidigera tozu ilavesinin bazı karaciğer enzimlerine (AST, ALT, GGT) etkilerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeThe comparison of effects of supplementation of zeolite and Yucca schidigera powder to diet on liver enzymes (AST, ALT, GGT) in sheep.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster