Tatar ve başkurt destanlarında kadın
Abstract
Bu çalışmada Tatar ve Başkurt destanları içerisinde tespit edilen kadınlar belli başlıklar altında örneklerle değerlendirilmiş ve bunların özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunun için kadın tiplerinin destanlardaki yeri, destanın gelişimi içerisindeki rolleri ve işlevleri, başkahraman ve yardımcı kahramandan yola çıkılarak kadının fiziki özellikleri ve davranışları ile destanın akışına etkileri incelenmiş, bunların benzer ve farklı yönleri değerlendirilmiştir.
İdil-Ural havzasındaki Tatar ve Başkurt destanlarıyla sınırlı tutulan çalışmada Kuzeybatı Türk destan geleneğinde İdil-Ural bölgesindeki destanlarda yer alan kadın özelliklerinin ortaya konması, tekrar eden özelliklerinin belirlenmesi ve destanlar üzerinden Tatar ve Başkurt topluluklarının kadına yönelik bakışının ortaya konması amaçlanmıştır. Böylece bu çalışma, söz konusu bölgenin destanlarındaki kadınlarla diğer sahalara ait destanlardaki kadınların karşılaştırılması açısından fayda sağlayacaktır. In this study, the women detected in Tatar and Bashkir epics are indentified with examples under certain titles and their properties are tried to put forward. For this reason, the positions of women, their roles and functions in the development of the epic, the physical caracteristics and behaviors of the woman based on hero and supporting hero and affects during the epic flow were examined. Their similar and different aspects are investigated.
The study which is limited to Tatar and Bashkir epics in Idyl-Ural basin is aimed to reveal the female caracteristics of the epics in the Idyl-Ural region in the northwest Turkish epic tradition, determine the repetitive characteristics and to reveal the view of Tatar and Bashkir communities towards women through epics. Thus, this study will be useful in comparing the women in the epics of the region and the women in other epics.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]