Devlet konservatuvarlarının lisans düzeyinde verilmekte olan mey eğitimi için bir müfredat önerisi
Abstract
Devlet Konservatuvarlarının Lisans Düzeyinde Verilmekte Olan Mey Eğitimi İçin Bir Müfredat Önerisi adlı bu tez çalışması alanda yapılmış ilk lisansüstü tez çalışmasıdır.
Geleneksel halk çalgılarımızdan kamışlı üfleme çalgılar grubuna giren Mey ile ilgili bu çalışmanın ilk aşamasında durum belirleyici bir yaklaşımla konu ele alınmış, tezin adını ve içeriğini ortaya koyan başlık belirlenmiştir.
Araştırmanın ikinci aşamasında, belirlene başlık çerçevesinde, konuya ilişkin kaynaklar taranmış, belirlenen müfredat başlıkları doğrultusunda yazılan aralık çalışmaları, etütler ve TRT Repertuvarından seçilen örnek eserler, ilişki arayıcı bir bakış açısıyla değerlendirilerek betimlemeler yapılmıştır. Yapılan bu betimlemeler doğrultusunda; günümüzde çalgı eğitimi ile ilgili yazılmış sistematik çalışmaların azlığı, halen verilmekte olan eğitimin kalitesinin düşürmekte, öğrenmede kuralsızlığa ve zaman kaybına yol açmakta olduğu, Meyin yapısı gereği, sabit sesleri bünyesinde hazır olarak bulundurmayan, ancak icracının iyi bir işitme ve saz hâkimiyetine sahip olması sonucu doğru olarak seslendirilebilen bir çalgı olduğu temel sonuçlarına varılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın üçüncü aşaması; Meyin dört yıllık lisans eğitimi göz önünde bulundurularak her bir sınıf seviyesine uygun olacak şekilde belirlenen müfredat başlıklarının, nazari ve performans temelli içerikleri; kaynaklar, aralık çalışmaları, etütler ve örnek eserlerden oluşturulmuştur. Böylelikle öğrencinin çalgıya olan hâkimiyetinin beklenen düzeye geleceği öngörülmüştür
Mey adlı geleneksel halk çalgımızın, yok olmayıp öğretici ve icracısının yaygınlaşabilmesi hedefiyle, konuyla ilgili yapılacak sistematik çalışmaların arttırılması önerilmektedir. The study “A Curriculum Proposal for the Mey Training of State Conservatories at the level of Bachelor’s Degree” is the first post-graduate thesis study in the field.
In the first stage of this study about Mey, which belongs to the group of double reed woodwind instruments of Turkish traditional folk instruments, the subject of the study was examined via benchmarking process and the title which entitles the thesis and the content is determined.
In the second phase, the literature related to the subject were reviewed within the scope of the determined headline, interval studies which was written in accordance with the specified curriculum titles, etudes and sample musical pieces selected from the TRT Repertoire, were described and evaluated with a relational perspective. According to these descriptions; it is concluded that even today, the lack of systematic studies on instrument training reduces the quality of education which is still given, leading to irregularity and time loss in learning process, and that Mey is an instrument on which fixed notes are not available due to the structural features, but it can be playable for the performers as a result of having an improved hearing and mastery of the instrument.
In this context, the third phase of the research includes the theoretical and performance-based contents of the proposed curriculum titles which were determined to be appropriate for each class; resources, interval studies, etudes and sample works considering the four-year undergraduate education of Mey. Thus, the mastery of the instrument of the students is anticipated to come to the expected level.
With the aim of preventing the instrument from extinction and increasing the number of performers of the traditional folk instrument Mey, It is recommended to increase the systematic studies on the subject.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]