Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkarca, Gökhan
dc.contributor.authorKuyucuoğlu, Yahya
dc.date2014-11-11
dc.date.accessioned2014-11-11T09:09:42Z
dc.date.available2014-11-11T09:09:42Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.citationAkarca, Gökhan., Kuyucuoğlu, Yahya. "Afyonkarahisar Piyasasında Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Çalışmalar." AKÜ Fen Bilimleri Dergisi 8, Sayı.1 (2008) : 91-104.en_US
dc.identifier.issn1302-3187
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11630/717
dc.description.abstractBu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden alınan, 50 adet sade dondurma örneğinde, toplam mezofil, toplam psikrofil, koliform bakteriler ve S. aureus sayıları belirlendi. Araştırmada incelenen dondurmaların % 22’sinin toplam aerobik mezofil bakteri sayısı , % 44’ünün koliform bakteri sayısı ve % 22 ‘inin S. aureus sayısı yönünden TS 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerini aştığı gözlendi. Dondurma numuneleri total olarak incelendiğinde ise; 50 adet dondurma numunesinden 23 adedinin (% 46) TS 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerinin üzerinde olduğu saptandı. Bu araştırmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, incelenen dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan yöntemler kullanıldığı ve bu tip dondurmaların halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı. Paketlenmiş olarak satılan dondurma numunelerin ise hijyenik yönden standartlara uygun olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına varıldı.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDondurma, Mikrobiyolojik Muayeneen_US
dc.titleAfyonkarahisar Piyasasında Satılan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerinde Çalışmalaren_US
dc.title.alternativeStudies On The Microbiological Quality Of Ice Cream Sold İn Afyonkarahisar Marketsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFen Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentAfyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sultandağı Meslek Yüksek Okulu, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.authoridTR116159en_US
dc.authoridTR117825en_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.startpage91en_US
dc.identifier.endpage104en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Yayınıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster