Feminist teori ve annelik: “Feminist politika (2009-2015) ve amargi dergilerinde (2006-2015) annelik olgusu”
Özet
Feminizm Fransız İhtilali sonucu ortaya çıkan ve kadınların hak arayışları olarak değerlendirilen bir harekettir. Bu hareket etrafında kadınlar kamusal- özel alan arasındaki rollerini değerlendirerek bazı taleplerde bulunmuştur. Feminizmin değerlendirmeye aldığı en önemli konulardan birini annelik oluşturmaktadır. Annelik kadınların biyolojik olarak erkeklerden en farklı olduğu noktadır.
Feminizmde annelik algısının incelenmesi (Feminist Politika ve Amargi Dergileri) bu araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında işlenen konular Türkiye’de uzun yıllar yayın yapmış ve birçok feminist bireyin yazılarına yer vermiş olan Feminist Politika ve Amargi dergilerinde yer alan annelik, çocuk bakımı ve doğurganlık algılarının incelenmesidir. Feminism is a movement that emerged as a result of the French Revolution and was evaluated as the search for women’s rights. Around this movement, women evaluated their roles between the public and private spheres and made some demands. Maternity is one of the most important issues that feminism considers. Maternity is the point at which women are biologically different from men.
The study of the perception of motherhood in feminism ( Feminist Politika and Amargi Magazines) is the main subject of this research. Topics covered within the scope of research has been broadcast in Turkey for many years and which gave place to the writing of many feminists individuals and Feminist Politika and Amargi magazine Located in maternity, child care and fertility is to examine the perception.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/7198Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]