Afyonkarahisar yerel kültürünün kolaj tekniğiyle anlatımı (1930-1960)
Özet
Kültür, gelişme süreci içinde olan toplumların bütün maddi ve manevi değerlerini kapsar. Bu değerler kültür vasıtasıyla sonraki nesillere aktarılır. Kültür ayrıca bireylerin doğal ve toplumsal çevrelerine egemenliklerinin ölçüsünü gösteren araçların da bütünüdür.
Kültürel değerlerini, zenginliklerini bilmeyen toplumların yavaş yavaş yok olması kaçınılmaz bir olgudur. Geçmişin bugüne mirası denilebilecek kültürden yoksun olan, geleceğe bakışı, gelecek hakkında düşüncesi bulunmayan kişi ve kitlelerin aslında en büyük sorunu bilmemektir -bilmediğini de bilmemektir.
Tüm nesiller kültürel değerlerini tanımalıdır. Bu değerlerini gelecek nesillere tanıtamayan toplumlar, kültürel yozlaşmaya uğrayarak millî benliklerini ve kimliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. Böylece toplumlar askeri anlamda savaşa gerek kalmaksızın milletini, devletini ve vatanını kaybetme tehlikesiyle yüz yüze gelirler. Bu noktada geçmişten günümüze bu değerlerin izlerini taşıyan yapıtların korunması, değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir.
Bu tezde temel kaynaklardan birisi olan, gündelik hayatı, mekânsal örgütlenmeleri, toplumsal deneyim ve pratikleri doğrudan günümüze kadar yansıtan ve yansıtmaya da devam eden Taşpınar dergileri, toplumda kültür ve sanat bilincindeki gelişmeleri etkin bir biçimde ele almıştır. Özellikle fotoğraflarla anlatımı yapılan, kent mekânlarının zaman içerisindeki değişen yapısı geniş bir zenginlik taşımaktadır.
Bu bağlamda, yapılan çalışma ile Taşpınar dergilerindeki araştırma ve inceleme yazılarında ele alınan yerel kültür ve bununla birlikte toplumda sanat bilincinin göstermiş olduğu gelişmenin önemine dikkat çekilecektir. Yaşatılması ve zenginleşrilmesi gereken kültürel ve sanatsal değerlerin yüceltilmesinin toplumda farkındalık yaratacağı ve toplumun gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir Culture involves all the material and spritual values of soceities which are in process of development. These values are transmitted to next generations. Culture is also the whole of the tools that show the individuals’ sovereignty to their natural and social environment.
It is an inevitable phenomenon that the societies which do not know their own cultural values and wealth gradually fade away. The biggest problem of the individual and the society who lack the culture which can be named as the heritage of the past to today, who lack a future vision and who do not have any idea about future is not-knowing, even being unaware of not-knowing.
All generations must recognize their cultural values. A society that cannot transmit its culture to the next generations is in danger of losing its national personality and identity by cultural corruption. This way, societies confront the danger of losing their nations, states and and homelands without a military war. At this point from past till today, the works which sustain the traces of these values must be kept, evaluated and transmitted to the next generations.
Taşpınar magazines, which are one of the main sources in this thesis, which do and will reflect daily life, spatial organisations, social experiences directly to our day, handles the progress in the consciousness of the culture and art in society effectively. Especially the structure of city sites changing in time and illustrated with photos have a wide substantiality.
In this context, by the work done, the local culture discussed in research articles in Taşpınar magazines and also the importance of the progress in social consciousness for art will be emphasized. Raising awareness about aggrandizing the culture and artistic values that need to be revitalized and developed will contribute to the development of people and society.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11630/7243Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1683]