Denizli Çardak ile Afyonkarahisar Dazkırı ilçelerindeki mükelleflerin vergi algılarının incelenmesi
Abstract
Vergi devletin, kamusal ihtiyaçlara cevap verebilmesi için mükelleflerden aldığı parasal değerdir. Vergide yer alan devlet ve mükellef ilişkisinde, ödeyici konumunda olan mükellefin vergiyi nasıl algıladığı, verginin tahsil edilebilirliği açısından önemli bir husustur. Mükelleflerin psikolojileri, üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Mükellefin ödediği vergiler neticesinde, gelirlerinin azalması sonucu ortaya çıkacak ve olumsuz tutum ve davranışlar, sergileyecektir. Yaşanacak bu gibi olumsuzluklar mükellefi vergide uyumsuzluğa sevk edecektir. Vergideki bu tür uyumsuzlukların önlenebilmesi için bireylerdeki vergi algılarının iyi oluşturulması gerekmektedir.
Yapılan bu araştırma iki farklı ilçede yaşayan mükelleflerin vergi algılarını incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma yaparken anket yöntemi ve elde edilen bulgular Mann Whitney-U ve Ki-kare testleri yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda her iki ilçede yaşayan vergi mükellefleri arasında vergi algılamaları bakımından anlamlı bir farklılığa rastlanılmamıştır. Ayrıca her iki ilçede de mükelleflerin vergi sistemini adaletli bulmadığı, vergi mevzuatını karışık bulduğu ve vergi oranlarının yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Tax is the monetary value that the state receives from the taxpayers in order to meet public needs. In the relationship between the state and the taxpayer in the tax, how the taxpayer in the position of the payer perceives the tax is an important issue in terms of the tax collectability. The psychology of taxpayers needs to be emphasized. As a result of the taxes paid by the taxpayer, it will arise as a result of the decrease in revenues and will exhibit negative attitudes and behaviors. Such negativities will cause the taxpayer to inconsistency in taxation. In order to prevent such mismatches in taxation, tax perceptions in individuals should be well established.
This study aimed to investigate tax perceptions of taxpayers living in two different districts. During the research, the questionnaire method and the findings were analyzed with the help of Mann Whitney-U and Chi-square tests. As a result of the study, no significant difference was found between the taxpayers living in both districts in terms of tax perceptions. In addition, it was concluded that taxpayers did not find the tax system fair, tax legislation was mixed and the tax rates were high in both districts.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1638]