Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBayram, İsmail
dc.contributor.authorYıldırım, Gürkan
dc.date.accessioned2019-12-11T07:31:36Z
dc.date.available2019-12-11T07:31:36Z
dc.date.issued06.12.2019en_US
dc.date.submitted2019-11-25
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/7388
dc.description.abstractBu araştırmada süt ineği konsantre pelet yem üretiminde andız melası kullanımının bazı üretim parametreleri ve pelet kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede ticari bir yem fabrikasında kontrol ve deneme grupları için 12 ton yem (6 parti halinde) üretilmiştir. Her bir parti 2 ton yem içermektedir. Çalışmada bir kontrol ve bir deneme grubu olmak üzere iki grup düzenlenmiştir. Deneme grubuna %1 andız melası mikserde yemin üzerine top dres olarak ilave edilmiştir. Araştırmada kontrol grubu yemine andız pekmezi ilavesi yapılmamıştır. Fabrikada pelet yem üretiminde delik çapı 5 mm, et kalınlığı 65 mm olan disk kullanılmıştır. Fabrikada kontrol ve deneme grubu pelet yemleri üretimi süresince buhar sıcaklığı, elektrik akımı ve pelet üretim süresi kayıt edilmiştir. Mikserden, kondisyoner sonrasından, presden sonra ve soğutucu çıkışından üçer numune alınmış ve tüm numunelerde kuru madde analizleri dörder kez yapılmıştır. bPelet dayanıklılık indeksi (PDI) Pfost(Kansas Devlet Yöntemi) aleti ile ölçülmüştür. Araştırmada pelet dayanıklılık indeksi kontrol ve deneme grubunda sırasıyla, 97,44 ve 95,55 olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki farklılık istatistik olarak önemli değildir (p>0,05). Pelet yapım aşamaları sırasında, mikserden (M), kondisyoner sonrasında (KS), pelet pres sonrasında (PP) ve soğutucu (S) çıkışında alınan numunelerde yapılan KM analizlerinde kontrol grubunda ve deneme grubunda sırasıyla M: % 88,30 ve 88,76, KS: % 88,57 ve 88,11, PP: % 89,55 ve 90,11, S: % 89,70 ve 89,75 değerleri elde edilmiştir. Kondisyoner sonrası ve soğutucu çıkışında bulunan farklı sonuçlar istatistik olarak anlamlıdır (p<0,05). Kontrol ve deneme grubu yemlerinde yapılan besin madde analizlerine göre sırasıyla, Ham Yağ (HY); % 3,53 ve 3,62 (p<0,05), Ham selüloz (HS); % 8,33 ve 8,43 ve Ham kül (HK): % 10,31 ve 10,00 (p<0,05) değerleri bulunmuştur. Sonuç olarak, andız melasının süt ineği pelet yemlerine % 1 düzeyinde ilave edildiğinde pelet kalitesini düşürmediği gibi, KM düzeyi daha yüksek pelet yem yapımını sağladığı tesbit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effect of the uses of Syrian Juniper molasses on pellet quality characteristics of dairy cow feed production. In the study, 12 tons of feed (6 batches) were produced for the control and experimental groups in a commercial feed factory. Each batch contains 2 tonnes of feed. Two groups were arranged as one control and one experimental group. 1% juniper was added to the experimental group as top-dress on the feed. In pellet feed production, the disc having a hole diameter of 5 mm and a wall thickness of 65 mm were used. Three samples were taken from the mixer, after the conditioner, after the press and from the refrigerant outlet and dry matter analyzes were carried out four times in all samples. The pellet endurance index (PEI) was measured with the Pfost instrument. Pellet endurance index was found as 97,44 and 95,55 in the control and experimental groups, respectively. The difference between the groups was not statistically significant (p> 0,05). During making stages, samples were taken from mixer (M), post conditioner (PC), after pellet press (PP) and from the refrigerant outlet (R). dry matter (DM) analyzes were performed in the samples. The values obtained in the control and trial group were M: 88,30 and 88,76, PC: 88,57 and 88,11%, PP: 89,55% and 90,11%, R: 89,70% and 89,75%, respectively. The results found to be different between the groups in terms of post-conditioner and refrigerant outlet were statistically significant (p<0,05). According to the nutrient analysis performed in control and experimental group feeds, Crude Fat (CF); 3,53% and 3,62 (p<0,05), Crude cellulose (CS); 8,33% and 8,43 and Crude ash (CA): 10,31% and 10,00% (p<0,05) respectively, were found. As a result it was found that Syrian juniper molasses did not decrease the pellet quality when added to the pellet feeds of the milch cows at the level of 1% moreover provided higher dry matter pellet feed.en_US
dc.description.sponsorshipBu Tez Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından 19.SAĞ.BİL.17 proje numarası ile desteklenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAndız Melasıen_US
dc.subjectSüt Yemien_US
dc.subjectPelet Kalitesien_US
dc.titleSüt ineği yeminde andız melası kullanımının pelet kalitesi ve üretim parametreleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffects of usage juniper molasses (juniperus drupacea) on dairy cattle pellet feed qualityen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster