• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Turizm Fakültesi
  • Turizm İşletmeciliği Bölümü
  • Makaleler
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Turizm Fakültesi
  • Turizm İşletmeciliği Bölümü
  • Makaleler
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Aşçılık yarışması katılımcılarının tutumlarının belirlenmesi: Ulusal aşçılar ve pastacılar şampiyonası örneği

Thumbnail

View/Open

Makale Dosyası (1.090Mb)

Date

2018

Author

Boyraz, Mehmet
Mutlu, Asilhan Semih
Mutlu, Hülya

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırmanın amacı ulusal aşçılık yarışmalarında yer alan katılımcıların bu etkinlikler hakkındaki algılama, tutum ve beklentilerinin değerlendirilmesi ve bunların katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının tespit edilmesidir. Bu doğrultuda altı farklı hipotez kurulmuştur. Araştırmanın evrenini, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞKAPON) tarafından 16-18 Mart 2018 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenen 1. Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası’na katılan yarışmacılar oluşturmaktadır. Nicel olarak tasarlanmış olan bu araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve organizasyonun gerçekleştirildiği günlerde farklı kategorilerde katılım sağlayan 130 yarışmacıya anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesine ilişkin istatistik paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistik, frekans ile güvenilirlik analizi, Mann Whiney U testi ve Kruskal Wallis testi yapılmıştır. Bu doğrultuda, katılımcıların aşçılık yarışmasına yönelik algı, tutum ve beklentilerinin cinsiyet, yaş, en son mezun olunan okul türü, yıllık katılım sağlanan yarışma sayısı, yarışma kategorisi, yarışma alanı ya da yarışmaya katılma şekli değişkenleri açısından herhangi bir farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.
 
The aim of the research is; to determine whether perceptions, attitudes and expectations of participants in the national cookery competitions differ according to the socio-demographic characteristics of the participants. In this regard, the research has six different hypotheses. The population of the research constitutes competitors participating in the 1st National Cookery and Pastry Championship organized by the Confederation of All Chefs and Pastry Cook (TAŞKAPON) at 16-18 of March 2018 in Afyonkarahisar. In this quantitatively designed research, survey technique was used as data collection tool and a questionnaire was applied during the days of organization, to 126 competitors who participated in different categories. Descriptive statistics, analysis of frequency and reliability, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test were performed by means of a statistical package program for the analysis of obtained data. In this respect, it has been found that the perceptions, attitudes and expectations of participants about culinary competition do not show any difference in terms of gender, age, latest graduated school type, number of competitions held annually, competition category, competition area or the kind of participating in the competition variables.
 

Source

The Journal of Academic Social Sciences

Volume

6

Issue

85

URI

http://www.asosjournal.com/DergiTamDetay.aspx?ID=14575
https://www.doi.org/10.16992/ASOS.14575
https://hdl.handle.net/11630/7979

Collections

  • Makaleler [28]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@AKÜ

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeCitationInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide|| Instruction || Library || Afyon Kocatepe University || OAI-PMH ||

Afyon Kocatepe University Library, Afyon, Turkey
If you find any errors in content please report us

Creative Commons License
Afyon Kocatepe University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@AKÜ:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.