Otel çalışanların iş motivasyonu ve çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşması: Denizli şehir otellerinde bir araştırma
Citation
Çetin, A , Boyraz, M , Özer, S . (2019). Otel Çalışanların İş Motivasyonu ve Çeşitli Demografik Değişkenlere Göre Farklılaşması: Denizli Şehir Otellerinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi , 22 (2) , 601-614 . DOI: 10.29249/selcuksbmyd.589738Abstract
Bu çalışma turizm sektörü içerisinde önemli bir yere sahip otel işletmeleri çalışanlarının iş motivasyonlarının belirlenmesi ve otel departmanlarına göre çalışanların iş motivasyonlarındaki farklılıkların ortaya konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma Denizli ilindeki dört ve beş yıldızlı şehir otellerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada otel işletmelerinin temel hizmet alanlarını oluşturan kat hizmetleri, servis, ön büro ve mutfak çalışanlarından yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, çok boyutlu iş motivasyonu ölçeğinin alt boyutlarında kişisel düzenleme ve içsel motivasyon alt boyutlarında otel çalışanları arasında cinsiyete göre farklılık oluştuğu, diğer boyutlarda anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Departmanlara göre ise, ön büro ile mutfak ve kat hizmetleri departmanları arasında motive olmama alt boyutunda ve servis ile mutfak arasında içe yansıtılan düzenleme alt boyutunda farklılık olduğu belirlenmiştir. This study was carried out in order to determine the motivation of the employees in the hotel enterprises which have an
important place in the tourism sector and according to the departments of the hotel, to find out the differences in the work
motivations of employees. The study was conducted in four and five-star city hotels in Denizli. In the study, data were
gathered by face to face survey method, from the House Keeping, Service, Front Office and Kitchen which constitute the
basic service areas of hotel enterprises. As a result of the data obtained from the study, it has been determined that there
is a significant difference according to gender among employees in “identified regulation sub-dimension” of the scale
and in the other subscales there is no significant differences. According to the departments, it is determined that there is
a difference in the “amotivation sub-dimension” between the front office with the kitchen and housekeeping, and
determined that there is a difference in “introjected regulation sub-dimension” between service and kitchen
Source
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu DergisiVolume
22Issue
2URI
https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.29249/selcuksbmyd.589738https://www.doi.org/10.29249/selcuksbmyd.589738
https://hdl.handle.net/11630/7983
Collections
- Makaleler [28]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [241]