Yarışmacıların demografilerinin, karar verme süreçlerinin ve motivasyonlarının incelenmesi: Ulusal aşçılar ve pastacılar şampiyonası örneği
Abstract
Bu araştırmanın amacı; ulusal aşçılık yarışmalarında yer alan katılımcıların demografik özellikleri ile bu etkinlikler hakkındaki kararlarının belirleyicileri ile motivasyon faktörlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞKAPON) tarafından 16-18 Mart 2018 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenen 1. Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası’na katılan yarışmacılar oluşturmaktadır. Nicel olarak tasarlanmış olan bu araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve organizasyonun gerçekleştirildiği günlerde farklı kategorilerde katılım sağlayan 130 yarışmacıya anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesine ilişkin istatistik paket programı aracılığıyla tanımlayıcı istatistik, frekans ve güvenilirlik analizi ile aritmetik ortalama yapılmıştır. Bu doğrultuda, yarışmacıların aşçılık şampiyonalarına katılma kararının en önemli belirleyicileri eğitim kurumları ile bu kurumlarda görev yapan öğretmen ve öğreticilerdir. Yarışmacıların en önemli motivasyon kaynağının ise yeni şeyler öğrenme ümidi ile el becerisini artırma isteği olduğu; ikinci önemli faktörü ise şeflerin oluşturduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla bu tür etkinliklerin öğretici ve sosyal boyutları gibi çok yönlü katkıları sebebiyle, sürdürülebilir olarak devam ettirilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu noktada ilgili meslek ve sivil toplum kuruluşlarının bu tür yarışmalar için gerek kamu gerek özel sektör tarafından kontrollü olarak desteklenmelidir. The aim of the research is; to determine demographics and reveals determinants and motivators of participants in
the national cookery competitions of participants. The population of the research constitutes competitors
participating in the 1st National Cookery and Pastry Championship organized by the Confederation of All Chefs
and Pastry Cook (TAŞKAPON) at 16-18 of March 2018 in Afyonkarahisar. In this quantitatively designed
research, survey technique was used as data collection tool and a questionnaire was applied during the days of
organization, to 126 competitors who participated in different categories. Descriptive statistics, frequency and
reliability analyses and mean calculation were performed by means of a statistical package program for the
analysis of obtained data. In this respect, it has been found that the most important determinants of the
contestants' decision to participate in the cookery championships; educational institutions or teachers and trainers
who work in these institutions. The most important motivator of the participants is; willingness to learn new
things and increase their dexterity; and the second one was determined as accompanying chefs. Therefore, it is
necessary to continue these kinds of organizations sustainably because of the multifaceted contributions of such
activities as instructional and social dimensions.
Source
2. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler KongresiCollections
- Bildiri Metinleri [24]