Belediyelerde gıda bankacılığı
Citation
Yalcin S. (2019). Belediyelerde Gıda Bankacılığı. International Congress of Science, Culture & Education, 293-299 (29 Ekim-2 Kasım, Alanya)Abstract
Bu çalışmada, belediyelerin gıda bankacılığı konusunda uygulamaları, gıdaların muhafaza şartları ve uyulması gerekli kurallar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Gıda bankacılığında en önemli kriter, hijyenik açıdan gıdaların güvenilir olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasıdır. Bu yüzden gıdaların depolarda sürekli kontrolünün yapılması gerekmektedir. Gıda bankacılığı, belediyelere kurumlar tarafından bağış yapılan gıda maddelerinin uygun koşullarda depolanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır. Bu kapsamda, bağışı yapılan gıda maddelerinin sağlığa uygun olmasına, raf ömrünün dolmamış olmasına, uygun şartlarda depolanmasına ve barkot sistemi kullanılarak kayıt altına alınmasına dikkat edilir. Depolanacak, gıda maddelerinin ambalajında son kullanma tarihi, miktarı ve bileşenleri belirtilmelidir. Kusurlu gıda maddeleri, bağışı yapan kuruma iade edilir. Kontrolü yapılan gıda maddeleri çeşitine göre uygun depolarda dağıtımı yapılana kadar depolanır. Depolar, kuru yiyecek depoları, soğuk hava depoları ve dondurucular olarak 3’e ayrılmaktadır In this study, it is aimed to give information about the practices of food banks in municipalities, the terms of preservation of food and the rules to be followed. The most important criterion in food banking is being reliable of foods as hygenic and not passing of expire date. For this reason, continuous control of foods in stores is required. Food banking is storing of food materials, donated by institutions to municipalities, at available conditions and distribution of them to people who need aid. In this scope, attention must be given to being of donated food products healthy, not filling of their shelf lifes, storing of them at available conditions and recording of products with barkod system. Expiration date, amount ant contents must be written at pockage of food materials which will be stored. Defective food materials are must be returned to institutions which donated them. Controlles food materials are stored at stores according to their types until distribution of them. Stores are dry food stores, cold air stores and freezers.