Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKara, Recep
dc.contributor.authorGördes Baş, Hacer
dc.date.accessioned2020-08-18T11:04:56Z
dc.date.available2020-08-18T11:04:56Z
dc.date.issued05.08.2020en_US
dc.date.submitted2020-07-27
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/8396
dc.description.abstractBu çalışmada kullanılan farklı markalara ait yoğurt ve ayran örnekleri Şubat-Haziran 2019 tarihleri arasında Afyonkarahisar il ve ilçelerinden temin edilmiş ve analiz için 40 adet yoğurt ve 40 adet ayran olmak üzere toplam 80 adet numune analize alınmıştır. Toplanan yoğurt ve ayran örneklerinde ICP-MS cihazı ile olabilecek ağır metal seviyelerinin bulunması amaçlanmış ve araştırmaların sonucu literatürdeki bilgilerle karşılaştırılarak değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan çalışmalardaki yoğurtlarda yaklaşık olarak alüminyum (Al), krom (Cr), demir (Fe), kobalt (Co), nikel (Ni), bakır (Cu), çinko (Zn), arsenik (As), kadmiyum (Cd) ve kuşun (Pb) seviyeleri sırasıyla: 0,40 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,32 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,03 mg/kg, 3,05 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg;ayranlar da ise 0,08 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,11 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,01 mg/kg, 1,66 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg olarak tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna bakıldığında Afyonkarahisar ili ve bazı ilçelerinden alınan numunelerdeki yoğurt ve ayranlardaki ağır metal seviyeleri Türk Gıda Kodeksinin (2002, 2008) belirlediği sınırlar içinde bulunduğu saptanarak bulunan değerlerin insan sağlığı bakımından önemli olabilecek bir kontaminasyonun olmadığı saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractYogurt and ayran samples of different brands used in this study were obtained from Afyonkarahisar provinces and districts between February and June 2019 and a total of 80 samples, 40 yogurt and 40 ayran, were analyzed for analysis. It was aimed to investigate the presence of heavy metal in the collected yogurt and ayran samples with the ICP-MS device and the results obtained were compared with the literature information. In the study, average values of aluminum(Al),chromium (Cr), iron (Fe), cobalt (Co), nickel (Ni), copper (Cu), zinc (Zn), arsenic (As), cadmium (Cd) and lead (Pb) were determined in yogurt:0,40 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,32 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,03 mg/kg, 3,05 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg;in ayran:0,08 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,11 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,01 mg/kg, 1,66 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg respectively. Considering the results obtained, it was determined that there was no contamination that could be harmful for human health by determining that the heavy metal levels in yogurt and ayran collected from Afyonkarahisar and its different districts were within the limits determined by the Turkish Food Codex (2002, 2008).en_US
dc.description.sponsorshipBu Tez Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu 19.SAĞ.BİL.02 proje numarası ile desteklenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAfyonkarahisaren_US
dc.subjectYoğurten_US
dc.subjectAyranen_US
dc.subjectAğır Metalen_US
dc.subjectICP-MSen_US
dc.titleTüketime sunulan yoğurt ve ayranlarda ağır metal varlığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of heavy metal presence in yogurt and ayran offered to consumptionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.authorid0000-0001-9311-3044en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster