Biceps kasına uygulanan kinesio bant (tape) uygulamasının kas aktivitesi ve kas yorgunluğuna etkileri
Abstract
Amaç: Biceps bcrachii kasına uygulanan kinesio bantlama tekniğinin biceps curl hareketi sırasında agonist kas olan biceps brachii ve antagonist kas olan triceps brachii kas aktivasyonları ve yorgunlukları üzerine etkilerinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: 18-24 yaşları arasında 10 sporcu kadın, 10 sporcu erkek, 10 sedanter kadın, 10 sedanter erkek toplamda 40 gönüllü çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar, kas aktivaysonu için agonist ve antagonist kaslar olan biceps brachii (BB) ve triceps brachii (TB) kaslarının izotonik kas aktivasyonları ve izometrik yorgunluk protokolünü tamamlamışlardır. Ölçümler için kablosuz Ag/AgCI yüzeysel elektrotlar ile Noraxon markalı cihaz (myoMUSCLE, Noraxon, Scottsdale, AZ, USA) kullanılmıştır.
Bulgular: Biceps curl egzersizi göz önüne alındığında agonist kas olan Biceps brachii kasının ön ve son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Araştırmaya katılan kadın ve erkek gönüllülerin izotonik biceps curl egzersizi sırasında ön-test ve son-test BB ve TB kas aktivasyon oranları incelendiğinde; kadın bireylerin erkek bireylere göre biceps curl egzersizi sırasında BB ve TB kaslarının daha fazla oranda işe katıldıkları görülmüştür. Fakat bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Sedanter ve sporcu deneklerin ön ve son test izometrik kas aktivasyonu sırasında kas yorgunluklarının incelenmesi için işe katılan kaslardan elde edilen medyan frekans (MF) değerleri incelendiğinde; son test BB kasından elde edilen değerlerde istatistiksel olarak farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Erkek ve kadın gönüllülerin izometrik kas aktivasyonu sırasında kas yorgunluklarının incelenmesi için işe katılan kaslardan elde edilen MF değerleri incelendiğinde; ön-test ve son-test BB ve TB kaslarından elde edilen değerlerde istatistiksel olarak fark tespit edilmemiştir(p>0,05).
Sonuç: 48 saatlik kinesiyo bant uygulaması agonist kasın daha fazla aktivite olmasını sağlamıştır, aynı zamanda sedanter bireylerin kas yorgunluğunda artışa neden olmuştur. Bu sonuçlara göre 48 saatlik kinesio bant uygulamasının kasın elektriksel aktivasyonunda değişikliklere neden olduğu görülmektedir. Purpose: The aim of the study is to examine the effects of the kinesio taping practice to the biceps brachii which is the agonist muscle, and the triceps brachii muscle which is the antagonist muscle during biceps curl movement.
Materials and Method: 40 participants (10 female athletes; 10 male athletes, 10 sedentary females, 10 sedentary males), varying between the ages of 18-24, participated in the study. Participants completed the isotonic muscle activation and isometric fatigue protocol of the biceps brachii (BB) and triceps brachii (TB) muscles, which are agonist and antagonist muscles for muscle activation.Wireless Ag / AgCI superficial electrodes and Noraxon branded device (myoMUSCLE, Noraxon, Scottsdale, AZ, USA) were used to take the measurements.
Results: Considering the biceps curl exercise, a statistical difference was found in the pre and post test values of the agonist muscle Biceps brachii muscle (p <0.05). When the pre-test and post-test BB and TB muscle activation rates of the female and male volunteers participating in the study during the isotonic biceps curl exercise were examined; It is seen on average that females participate in the biceps curl exercise at a higher rate of BB and TB muscles than males. However, these differences are not statistically significant (p> 0.05). When the MF values obtained from the participating muscles were examined in order to examine the muscle fatigue during the pre and post test isometric muscle activation of the sedentary and athlete subjects who participated in our study; There was a statistically significant difference in the values obtained from the post-test BB muscle (p <0.05). When the MF values obtained from the participating muscles in order to examine the muscle fatigue during pre and post test isometric muscle activation of male and female volunteers who participated in our study; There was no statistically significant difference in the values obtained from pre-test and post-test BB and TB muscles (p> 0.05).
Conclusion: 48-hour kinesio tape practice enabled the agonist muscle to have more activity, at the same time, it caused an increase in muscle fatigue of sedentary individuals. According to these results, it is seen that 48-hour kinesio tape application causes changes in the electrical activation of the muscle.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [635]