Afyonkarahisar'daki farklı ağaç türleri üzerinde yetişen vıscum album l.'un biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Abstract
Bu çalışmada, Afyonkarahisar ili sınırlarında çeşitli konakçıl bitkiler üzerinde yetişen Viscum album örneklerinin içerdikleri etken maddelerdeki farklılıklar karşılaştırılmıştır. Nitel analizler sonucu fenolik bileşikler, flavonoidler, kuercetin, rosmarinik asit, para-koumarik asit ve sinapink asit gibi madde gruplarının varlığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda V. album'un toplam fenolik madde içerikleri incelendiğinde, karaçamdan alınan V. album örnekleri hariç diğer tüm konakçı bitkilerde yaşayan V. album örneklerinde en yüksek fenolik ve flavonoid bileşen değerleri V. album meyve örneklerinde tespit edilirken en düşük değerlerin ise V. album dal örneklerinde belirlenmiştir.
Bu çalışmada gentisik asit, armut ağacında yaşayan V. album’un yaprakları ile karaçam, aksöğüt, kayısı ve dahum üzerinde yaşayanların ise meyvelerinde saptanmamıştır. Kuersetin, bütün örneklerde tespit edilmiştir. En yüksek kuersetin miktarı ise ahlat üzerinde yaşayan V. album yapraklarında belirlenmiştir. Rosmarinik asit, tüm örneklerde görülmüştür. En yüksek değer 486,06 ile Çöğür armudu üzerinde yaşayan yarı parazit V. album yapraklarında belirlenmiştir. Para-koumarik asit, en yüksek değer 268,53 ile aksöğüt üzerinde yaşayan V. album’un dallarında saptanmıştır. Sinaptik asit, alıç ve karadut ağaçları üzerinde yaşayan V. album meyvelerinde tespit edilirken; armut, Çöğür armudu, dahum, karaçam, Yalancı akasya, badem, aksöğüt, ahlat, muşmula ve kayısı ağaçları üzerinde yaşayan V. album meyvelerinde tespit edilememiştir. Öte yandan sinaptik asit, armut, Çöğür armudu, dahum, karaçam, Yalancı akasya, badem, aksöğüt, ahlat, muşmula, kayısı, alıç ve karadut ağaçları üzerinde yaşayan V. album dal ve yapraklarında tespit edilmiştir, en yüksek değer ise 146,64 ppm ile kayısı yapraklarında bulunmuştur.
En yüksek % inhibisyon değerleri V. album dal örneklerinde saptanmış olup %inhibisyon değeri 91,74-84,68 değerleri arasında değişmektedir. Vanilik asit ve protokatekhuik asit ise hiçbir V. album örneğinde belirlenememiştir. In this study, differences of activeing redients contained by V. album L. samples compared, which grows over different hostplains that takes place in Afyonkarahisar cityborders. Substance group such asphenolic compound, flavonoids, Quercetin, Rosmarinic acid, Para-coumaric acid, sinaptic acid detected as a result of qualitative analysis. When V. album's total phenolic substance contents analyzed, except the sample taken from pine, amongall V. album's samples taken from mother hostplains, highest value detected in fruit and lowest value detected inbough. In this study, in V.album's leaves that grow over Pyrus communis tree and also in V. album's fruits that grow over Pinus nigra, Salix alba, Prunus armeniaca, Celtis planchoniana; gentisic acids not detected.
Quercetin is detected in all samples. A mongall samples, highest value detected in V.album's leaves that grow over Pyrus elaeagnifolia. Rosmaniric acid is detected in all samples. Highest value detected in V. album's leaves grow over Prunus amygdaliformis as 486,06 ppm. Para-coumaric acid's highest value is detected in V. album's boughs that grow over Salix alba with a number of 268,53 ppm. In V. album's fruits that grow over Pyrus communis, Prunus amygdaliformis, Celtis planchoniana, Pinus nigra, Robunia pseudoacacica, Prunus dulcis, Salix alba, Pyrus elaeagnifolia, Mespilus germanica, Prunus armeniaca tree; sinaptic acid is not detected.
Sinaptic acid is detected in V. album's fruits that grow over Crateagus orientalis and Morus nigra tree and also in V. album's leaves and boughs that grow over Pyrus communis, Prunus amygdaliformis, Celtis planchoniana, Pinus nigra, Robunia pseudoacacica, Prunus dulcis, Salix alba, Pyrus elaeagnifolia, Mespilus germanica, Prunus armeniaca, Crateagus orientalis and Morus nigra trees.
Highest value detected in Prunus armeniaca leaves as 146,64 ppm. Hightes value in hibition values are detected in V. album's bough samples that changes between 84,68-91,74 percentages. On the other hand, nosing of Vanilic acid and Protocatechuic acid are found in any of samples.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [879]