Müziksel bellek geliştirmede berard metodu kullanımının incelenmesi
Künye
Uçak, D . (2019). MÜZİKSEL BELLEK GELİŞTİRMEDE BERARD METODU KULLANIMININ İNCELENMESİ . Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi , 5 (10) , 53-71 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/amader/issue/50092/575401Özet
Müziğin insan üzerinde çok yönlü etkilerinin olduğu bilinmektedir. Buna dayanarak insanlar üzerindeki etkilerini irdelemeye yönelik pek çok çalışma yapılmaktadır. 20.yy. başlarından günümüze kadar müzik aracılığı ile yapılan terapi çalışmaları ve algı geliştirici metotların geliştirilip yaygınlaştığı görülmektedir.
Kullanılan çeşitli metotlar algıyı daha işlevsel bir hale getirebilmek için otizm, disleksi ve öğrenme güçlüğü yaşayan kişiler üzerinde uygulanmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar arasında Berard Metodu oldukça dikkat çekici fakat yeterince bilinmeyen bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır. Berard Metodu bir algı geliştirme yöntemidir. Herhangi bir şekilde tıbbi ya da hastalık tedavi edici bir özellik taşımamasına karşın günümüzde pek çok insanın bu metot ile yaşadığı güçlüklerin üstesinden geldiği bildirilmekte, çeşitli örnekler sunulabilmektedir. Dünya’da 500’ün üzerinde Türkiye’de ise 70 kadar uygulama merkezi olan bu metot 1960'tan bu yana Dünya'da ve 2004 yılından itibaren Türkiye'de hizmet vermektedir. Bu metot çerçevesinde dinletilen müziklerin niteliğinin yanı sıra, dinletilen bireye gönderilen frekanslar da sağ ve sol beyin lobunun gelişiminde büyük bir önem taşımaktadır. Bu yapısı metodu incelenmek, ne tür çalışmalarda kullanılabileceği ve yaygınlaştırılabileceği konusunda çalışmalar yapmayı gerekli kılmaktadır.
Bu çalışmada, müzik eğitimi alan bireyler için oldukça büyük önem taşıyan müziksel bellek üzerine, çeşitli araştırmalarda faydalı olduğu görülen Berard Metodunun nasıl kullanılabileceği konusu irdelenmiştir. Metodun müziksel bellek geliştirmeye olan etkileri kaynak tarama ve görüşme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. It is known that music has many effects on human. On this basis, many studies are being conducted to examine the effects on people. Therapy studies carried out through music from the beginning of the 20th century to the present day and perception development methods have been developed and become widespread.
The various methods continue to be applied on people with Autism, dyslexia and learning difficulties to make the perception more functional. Among these studies, the Berard Method emerges as a remarkable but not known enough method. The Berard Method is a method of perception development. Although it does not have any medical or disease-curative properties nowadays, it is reported that many people overcome the difficulties experienced by this method and various examples can be presented. This method, which has more than 500 application center in the world and up to 70 application center in Turkey, has been serving in the world since 1960 and in Turkey since 2004. In addition to the quality of the music played within the framework of this method, the frequencies sent to the individual are of great importance in the development of the right and left brain lobes. This structure makes it necessary to study the method and carry out studies on what kind of studies can be used and disseminated.
In this study, the importance of the Berard Method, which is found to be useful in various researches, is examined upon the musical memory which is of great importance for the individuals who received music education. The effects of the method on the development of musical memory were investigated by using the literature review and interview methods.
Kaynak
Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi “AMADER”Cilt
5Sayı
10Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/amader/issue/50092/575401https://hdl.handle.net/11630/8887
Koleksiyonlar
- Cilt 5 : Sayı 10 [9]