Investigation of the interaction between milk urea nitrogen (MUN) and some parameters in determining the level of nutrition in dairy
Künye
Taytak, M. & Bayram, İ. (2019). Investigation of The Interaction Between Milk Urea Nitrogen (MUN) and Some Parameters in Determining The Level of Nutrition in Dairy Cows . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (3) , 246-253 . DOI: 10.30607/kvj.521100Özet
This study was carried out to determine the relationship between the amount of Milk Urea Nitrogen (MUN) and nutritional
level in dairy cows. The research material was milk samples which were collected from 100 different commercial dairy farms.
Three groups were assigned according to the milk analysis in the experiment. Group A, those having normal MUN values
between 12-16 mg / dl in milk samples, group B, those having less MUN value and group C, those having high MUN value.
Apart from this acetone, Beta hydroxy butyric acid (BHBA), total solid matter, fat, fat-free dry matter, crude protein (CP),true
protein (TP), lactose, saturated fatty acids (SFA), total unsaturated fatty acids (TUFA), Polyunsaturated fatty acid (PUFA),
Monounsaturated fatty acid (MUFA) and aflatoxin M1 values measured in milk and these were compared with low, normal
and high MUN levels. In the study the MUN values of the groups were 14.46, 10.05 and 20.15 mg / dl respectively. At the end
of the study, although the differences between the groups' acetone values were statistically significant (P <0.05), the values of
all three groups were among the normal acetone values determined for dairy cows. Moreover, there were differences in milk
regarding BHBA, fat, CP,TP, SFA, MUFA and AFM1 values (P<0.01) between the groups. As a concluded that some further
detailed studies are required to get to know a deeper understanding of MUN levels in milk cows between acetone, BHBA and
other parameters and metabolic diseases. Bu araştırma, süt ineklerinde süt üre azotu miktarı ile beslenme düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın materyalini 100 farklı süt ineği işletmesinden toplanan süt numuneleri oluşturmuştur.
Araştırmada sütte yapılan analizlere göre 3 grup oluşturulmuştur. Alınan süt numunelerinde MUN değerleri 12-16 mg/dl
arasında olanlar normal (grup A) bu değerin altında olanlar düşük (grup B) üzerinde olanlar ise yüksek (grup C) olarak kabul
edilmiştir. Ayrıca sütte ölçülen aseton ve beta hidroksi bütirik asit (BHBA) değerlerinin yanı sıra toplam katı madde, yağ,
yağsız kuru madde, ham protein, gerçek protein, laktoz, doymuş yağ asidi, toplam doymamış yağ asitleri (TUS), çoklu
doymamış yağ asitleri (PUFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve aflatoksin M1 seviyelerine göre düşük, normal ve
yüksek üre azotu değerleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada, grupların MUN değerleri sırasıyla: 14.46, 10.05 ve 20.15
mg/dl’dir. Araştırma sonunda grupların aseton değerleri arasındaki farklılıklar istatistik olarak anlamlı olmasına (P<0.05)
rağmen her üç grubun değerleri de süt inekleri için belirlenen normal aseton değerleri arasındadır. Benzer şekilde sütte
BHBA, yağ, ham protein, gerçek protein, doymuş yağ asitleri, MUFA ve AFM1 değerleri açısından gruplar arasında anlamlı
farklılıklar bulunmaktadır (P<0.01). Sonuç olarak süt ineklerinde MUN değeri, aseton, BHBA ve diğer parametreler ile
metabolik hastalıklar arasındaki ilişkileri anlamak için daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Kaynak
Kocatepe Veteriner DergisiCilt
12Sayı
3Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/45621/521100https://doi.org/10.30607/kvj.521100
https://hdl.handle.net/11630/9192
Koleksiyonlar
- Cilt 12 : Sayı 3 [22]
- Makaleler [63]