Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTaytak, Mehmet
dc.contributor.authorBayram, İsmail
dc.date.accessioned2021-09-21T07:51:45Z
dc.date.available2021-09-21T07:51:45Z
dc.date.issued30.09.2019en_US
dc.identifier.citationTaytak, M. & Bayram, İ. (2019). Investigation of The Interaction Between Milk Urea Nitrogen (MUN) and Some Parameters in Determining The Level of Nutrition in Dairy Cows . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (3) , 246-253 . DOI: 10.30607/kvj.521100en_US
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/45621/521100
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30607/kvj.521100
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11630/9192
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the relationship between the amount of Milk Urea Nitrogen (MUN) and nutritional level in dairy cows. The research material was milk samples which were collected from 100 different commercial dairy farms. Three groups were assigned according to the milk analysis in the experiment. Group A, those having normal MUN values between 12-16 mg / dl in milk samples, group B, those having less MUN value and group C, those having high MUN value. Apart from this acetone, Beta hydroxy butyric acid (BHBA), total solid matter, fat, fat-free dry matter, crude protein (CP),true protein (TP), lactose, saturated fatty acids (SFA), total unsaturated fatty acids (TUFA), Polyunsaturated fatty acid (PUFA), Monounsaturated fatty acid (MUFA) and aflatoxin M1 values measured in milk and these were compared with low, normal and high MUN levels. In the study the MUN values of the groups were 14.46, 10.05 and 20.15 mg / dl respectively. At the end of the study, although the differences between the groups' acetone values were statistically significant (P <0.05), the values of all three groups were among the normal acetone values determined for dairy cows. Moreover, there were differences in milk regarding BHBA, fat, CP,TP, SFA, MUFA and AFM1 values (P<0.01) between the groups. As a concluded that some further detailed studies are required to get to know a deeper understanding of MUN levels in milk cows between acetone, BHBA and other parameters and metabolic diseases.en_US
dc.description.abstractBu araştırma, süt ineklerinde süt üre azotu miktarı ile beslenme düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın materyalini 100 farklı süt ineği işletmesinden toplanan süt numuneleri oluşturmuştur. Araştırmada sütte yapılan analizlere göre 3 grup oluşturulmuştur. Alınan süt numunelerinde MUN değerleri 12-16 mg/dl arasında olanlar normal (grup A) bu değerin altında olanlar düşük (grup B) üzerinde olanlar ise yüksek (grup C) olarak kabul edilmiştir. Ayrıca sütte ölçülen aseton ve beta hidroksi bütirik asit (BHBA) değerlerinin yanı sıra toplam katı madde, yağ, yağsız kuru madde, ham protein, gerçek protein, laktoz, doymuş yağ asidi, toplam doymamış yağ asitleri (TUS), çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve aflatoksin M1 seviyelerine göre düşük, normal ve yüksek üre azotu değerleri ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada, grupların MUN değerleri sırasıyla: 14.46, 10.05 ve 20.15 mg/dl’dir. Araştırma sonunda grupların aseton değerleri arasındaki farklılıklar istatistik olarak anlamlı olmasına (P<0.05) rağmen her üç grubun değerleri de süt inekleri için belirlenen normal aseton değerleri arasındadır. Benzer şekilde sütte BHBA, yağ, ham protein, gerçek protein, doymuş yağ asitleri, MUFA ve AFM1 değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır (P<0.01). Sonuç olarak süt ineklerinde MUN değeri, aseton, BHBA ve diğer parametreler ile metabolik hastalıklar arasındaki ilişkileri anlamak için daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherAfyon Kocatepe Üniversitesien_US
dc.identifier.doi10.30607/kvj.521100en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDairy Cowen_US
dc.subjectMUNen_US
dc.subjectNutritional Levelen_US
dc.titleInvestigation of the interaction between milk urea nitrogen (MUN) and some parameters in determining the level of nutrition in dairyen_US
dc.title.alternativeSütçü ineklerde beslenme seviyesinin belirlenmesinde, sütte üre azotu (MUN) ile bazı parametreler arasındaki etkileşimin araştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKocatepe Veteriner Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-5090-7474en_US
dc.authorid0000-0002-9993-7092en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.startpage246en_US
dc.identifier.endpage253en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorBayram, İsmail


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster